Új korszakváltás,  avagy mi a franc is az a mesterséges intelligencia?

0
1063

A fenti címmel idén sem maradt el az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület  nyári beszélgetése budaörsi székhelyük kertjében.

Nyári szabadság ide vagy oda, 22 érdeklődő vett részt igen aktívan a július 11-i előadáson. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a 3 órásra sikerült  (teljesen észrevétlenül) estébe hajló délután.

A meghívott vendég, az örök ifjú Halmos Antal repülőmérnök, közgazdász, író, blogger volt.    http://hu.wikipedia.org/wiki/Halmos_Antal A fenti cím az író legújabb könyvének címe, mely mindenki számára elérhető és olvasható az alábbi linken:  http://mek.oszk.hu/19300/19322/19322.pdf

A téma izgalmas volt és marad is velünk, hiszen az elhangzottak a  21.  század kihívásai társadalmunkra, közvetlen környezetünkre és családunkra. Arról nem beszélve, hogy az FNA (feltétel nélküli alapjövedelem) több helyen is felbukkan a könyvben mint elkerülhetetlen tényező, a fejlődés velejárója. Hogy mikor kerül bevezetésre (akár már most !?) vagy, hogy melyik formában, az egy adott politikai közösség okos, intelligens és előrelátó döntésén múlik.

’A jövő már itt van –csak még nem mindenkinek jött el.’ (William Gibson)  Rudger Bregman  Utopia Realistáknak c. könyvéből

Minden további ismertetés helyett, idézet a E-könyv előszavából:

…”újra és újra találkoztam a mesterséges intelligencia híreivel, és megdöbbentett, mennyire ellentmondásosak az információk, mennyire két nagyhatalom keretein belülre koncentrálódik a fejlesztésük, mennyire nem értem, miről is van tulajdonképpen szó, mennyire homlokegyenest ellenkező lépéseket tesz a kormányzatunk, mint amire az erőtlen és nagyon függő gazdasága, általános erőtlensége, a képzetlenség magas szintje, a súlyos mértékű elvándorlás miatt tennie kellene. Ez a sötét kép késztetett arra, hogy laikusként ugyan, de jó tudásalapokon állva, megfelelő felfogó- és áttekintőképesség birtokában, tanulva ezt a rendkívül szerteágazó, több hagyományosnak tekinthető – fizika, számítástechnika, agykutatás – tudományágban nagyon mély ismereteket igénylő tudáshálót ismertessem a hétköznapi világgal. Remélem, sikerül olyan harangokat megszólaltatnom, nem riadalmat keltő kongatással, csak halk figyelmeztető csengéseket világgá kürtölve, amik mankót jelentenek a gyermekeik, unokáik életét kellő gondossággal igazgató szülők számára. Mert itt az ideje a nem nagyon távoli, az élet minden porcikáját érintő új korszakváltásra felkészülni, mert mint az Alibaba egyik megalapítója, a kínai Jack Ma mondta: „Teljesen meg kell reformálni az oktatást, mert 30 év múlva más világban fogunk élni!” Ő csak tudja: szupergazdagon visszavonult eredeti hivatása barlangjába: angolt fog oktatni. Különösen fontos ez, mert a rém, ami elől menekülni akartam, a politika ezen a területen is mély sebeket ütött máris a tiszta tudományon! Engem rabságba ejtett ez a fantasztikus világ. Sok jót hozhat a mindennapi életbe, sok rosszat, például a hadiiparban, és sok veszélyt rejt magában. Rosszak a motivációs erők, amikről az írás záró mondataiban fogok foglalkozni, amik – ha nem változnak meg alapvetően – a hatalmi verseny miatt is rohanó tempóban kisiklásokhoz, az önfejlesztő technikák elszabadulásával katasztrófákhoz vezethetnek. Csak remélni lehet, hogy a másik két világveszedelem – nukleáris háború, klímakatasztrófa – mellett ezt is megússza az emberiség.”

’Az ember szabadsága nem abban rejlik, hogy azt csinál amit akar, hanem abban, hogy nem kell azt tennie amit nem akar.’ (Jean-Jacques Rousseau)

 

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület megtalálható a Facebook-on:

https://www.facebook.com/FNA.hu

https://www.facebook.com/FNAaNagyvilagban.media.innen.onnan/

https://www.facebook.com/First-Hungarian-Unconditional-Basic-Income-Association-655471314593940/

Írta: Langer-Dombrády Evamaria

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here