Tudod, mennyi vizet „eszel”? (A Föld Napja Alapítvány programja – 7. rész)

0
794

Tavasszal megújul a természet, újuljunk meg mi is. Éljünk harmóniában a természettel, ebben most sok környezeti jeles nap segít, ahogy abban is, hogy melyik zöld napon mit tegyünk, milyen kihívást vállaljunk, milyen programot szervezzünk. 

Az újrapapír (március 1.), a vadvilág (március 3.), az energiahatékonyság (március 6.), az erdők (március 21.), a víz világnapja (március 22.), a meteorológiai világnap (március 23.) és a Föld órája (március 25.) – mind-mind a természeti értékekre, azok megőrzésére, a fenntarthatóságra, azaz a túlhasználat, túlfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet. A veszélyek pedig nem elhanyagolhatók.

Tudod, mennyi fát fogyasztasz?

Nehéz kérdés, de tény, hogy csak papírból egy magyar egy fát évente. Mert a papír fából készül. Kevesebb papírral kevesebb fa fogy, ahogy több zöldséges nappal meg kevesebb fát „eszünk”!

Miért? Mert még mindig az élelemtermelés, főként az állattenyésztés miatt vágják ki a legtöbb fát világszerte – évente 15 milliárdot. A növekvő népesség miatt viszont 50%-kal több élelem kell 2030-ig. Márpedig erdők nélkül nem lesz elég élelem. Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője.

Tudod, mennyi vizet eszel?

Bármily hihetetlen, de ételeink rejtik napi vízfogyasztásunk 92%-át, és csak 8%-át – és ez sem kevés – használjuk el ivásra, fürdésre, vécéöblítésre, kocsimosásra, úszómedencéink feltöltésére, kertek, utak locsolására… Ha például 1 kg marhahúsból készül az ebéd, azzal akár 107 fürdőkádnyi vizet is „elfogyasztunk”, míg 1 kg fehérjedús lencséhez „csak” 9 kádnyi víz fogy. A csoki és a kávé is nagy víz„evő” – egy tábla (10 dkg) csoki előállításához 12 kádnyi víz kell, míg egyetlen kis csészényi kávéhoz egy fürdőkádnyi, mire asztalunkra kerül.

Vigyázzunk a vízre és a fákra! Budaörsön idén január óta minden újszülött kap egy fát az önkormányzattól, ha kéri, és tavaly november óta minden oktatási intézményben minden hétfőn választható egy zöldséges C menü, mert az erdőirtás 73%-áért és a vízhasználat 70%-áért az élelemtermelés felel.

Tarts zöldséges napot az erdők és a víz világnapján!

Tájékozódj: http://fna.hu/afoldnapja/jelesnapok, és kezdd el a megújulást!

Kvíz

Mikor van az erdők világnapja?

a) március 1.

b) március 21.

c) március 25.

d) március 3.

Mikor van a víz világnapja?

a) március 23.

b) március 1.

c) március 22.

d) március 6.

(A megfejtést beküldők között az alapítvány 7köznapi kalauz című könyvét sorsoljuk ki)

A sorozat korábbi cikkei

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kozelet/advent-legyen-ujra-a-regi-a-fold-napja-alapitvany-programja-4-resz

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kozelet/egyutt-az-ifjusagert-itt-a-faultetes-ideje-a-fold-napja-alapitvany-programja-3-resz

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kozelet/egyutt-az-ifjusagert-klimabarat-etrenddel-a-fold-napja-alapitvany-programja-2-resz

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160808/ma-van-a-tulfogyasztas-napja

{gallery}viz{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here