Tényleg veszélyes lehet a belélegzett vízpára?

0
1962

Ha a Leginella pneumophila baktériumot megisszuk, fürdünk benne, nem betegszünk meg tőle, azonban ha a vízpermetet lélegezzük be, amiben benne van, akár bele is halhatunk az általa okozott kórba.

Ma is meleg lesz, de az előrejelzések szerint a jövő héten jön az igazi forróság. S aki városban tölti ezeket a napokat és nem vízparton, esetleg strandon, az is keresi a szökőkutakat és többek között a már Budaörsön is megtalálható vízpárát.

Igen, az Ifjúság utcai parkban jön fel a térkő burkolatból az enyhet adó párajáték, amin minden nyáron boldogan futkároznak a gyerekek. A napokban egy erről szóló kép megosztása alatt lepett meg egy komment, hogy ez bizony veszélyes lehet. Majd érdeklődésemre, hogy mégis mire gondol a bejegyzés írója, esetleg arra, hogy elcsúszhatnak a kicsik és megütik magukat, sokkal komolyabb válasz érkezett:  „vízmikrobiológia laborban dolgoztam hét évig és gyanítom, hogy a Leginella pneumophila baktérium okozhat problémát”. Jaj! Ez nem hangzik jól. Egy jogszabályt is belinkelt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendeletét, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé és 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (például egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

Már egy, a WEBBetegen található cikkből derül ki, aminek a szerzője dr. Nagy László infektológus, hogy ha ezt a vízszerető baktériumot megisszuk, fürdünk benne, nem betegszünk meg tőle, azonban ha a vízpermetet belélegezzük, amiben benne van, akár bele is halhatunk az általa okozott kórba. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

A Legionella baktérium nemzetségének több mint 30 fajtája ismert, de a klinikai fertőzések 90 százalékát az L. pneumophila okozza és betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut, ezért veszélyes az, ha porlasztott formában belélegezzük, mert a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Melyek a Legionella-fertőzés tünetei? A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár és többnyire spontán rendeződik. Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés és nehézlégzés léphet fel.

Nem szeretnénk senkit ijesztgetni, hogy ne engedje a gyerekét ebben a hőségben a párajátéknál futkosni. De óvatosságból figyelmeztesse, hogy lehetőleg ne lélegezze be a párát, és ha a fenti tünetek jelentkeznek, érdemes a gyerekorvosnak megemlíteni, hogy csináltasson egy laborvizsgálatot Legionella baktériumra.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here