Tegyünk közösen a környezetünkért és Budaörsért

0
387

Az URBACT-program olyan európai városok közötti partnerségeket támogat, amelyek
közösen dolgoznak ki fenntarthatósági szempontoknak megfelelő városfejlesztési
gyakorlatokat, és adják át egymásnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és tudást.

Kétszáz fát ültet Budaörs

2021 októberében és novemberében 200 fát ültet Budaörsön az önkormányzat a helyi cégek, civil szervezetek és a lakosság összefogásával a CITIES4CSR elnevezésű URBACT-projekt keretében. Az akcióhoz várják magánszemélyek és cégek csatlakozását is.

 

Az URBACT-program olyan európai városok közötti partnerségeket támogat, amelyek közösen dolgoznak ki fenntarthatósági szempontoknak megfelelő városfejlesztési gyakorlatokat, és adják át egymásnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és tudást. Egy ilyen projektben vesz részt Budaörs, amely a CITIES4CSR elnevezést kapta és 10 európai város vesz benne részt, Milánó vezetésével. A projekt 2022. augusztusáig tart.

 A résztvevő városok annak eljárását dolgozzák ki a megvalósítás során, hogy hogyan lehet hatékonyan bevonni a helyi vállalkozásokat a városok életébe és társadalmi felelősségvállalási tevékenységüket (CSR) minél inkább a helyi közösség érdekében hasznosítani.

A CITIES4CSR-hálózat célja olyan módszertan kidolgozása, amely alkalmazásával az önkormányzatok elő tudják segíteni a városban működő vállalatok társadalmi felelősségvállalását annak érdekében, hogy azokból minél többet tudjon profitálni a helyi közösség. A projekt részeként egy kisebb mintaprojekt fog megvalósulni Budaörsön. A CITIES4CSR-t koordináló URBACT Helyi Csoport (ULG) döntése alapján a projekt témája a környezetvédelem, ezen belül is a fásítás lesz.

Budaörs nemrég fogadta el a város Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP), melynek révén az Európai Unió éghajlattal és az energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti CO2-kibocsátását. Továbbá elkészült a város Helyi Klímastratégiája is, melyben a SECAP-pal összhangban 17%-os üvegházgáz-emisszió-csökkentést vállal a város 2030-ra. A tervezett fásítás tevékenység hozzájárul ezen városi szintű vállalások teljesüléséhez. A SECAP-hoz és a Helyi Klímastratégiához kapcsolódó, 2020 nyarán zajlott lakossági kérdőíves felmerés pedig azt az eredményt mutatta, hogy a helyi lakosság a faültetést gondolja a legfontosabb környezetvédelmi tevékenységnek.

Az önkormányzat az idei évi költségvetésében 130-140 db fa elültetésére biztosított forráskeretet. Az önkormányzat, a helyben működő cégek, a civil szervezetek és a helyi lakosság összefogásával célozzuk meg 2021 októberében és novemberében 200 db fa elültetését a városban, közös összefogással hozzájárulva a város klímavédelmi céljaihoz! Az elkövetkező időszakban egy cikksorozatban mutatjuk be a fásítási projekthez eddig csatlakozott cégek álláspontját, hogy miért fontos számukra ez a projekt és miért tartják fontosnak támogatni a helyi jó kezdeményezéseket. Minden érdeklődő helyi cég, szervezet és magánszemély felajánlását szívesen fogadjuk, amely lehet fa felajánlása, a faültetéshez szükséges eszköz, anyag biztosítása, a kiültetésben valós segítségnyújtás. Kérjük kövessék figyelemmel a város honlapját, közösségi oldalát és a helyi médiát, melyben beszámolunk a fásítási projekt mérföldköveiről és az aktuális fejleményekről.

Kérjük jelentkezzen a következő elérhetőségeken, ha magánszemélyként, vagy cég képviseletében úgy érzi, hogy ez a kezdeményezés fontos és szívesen részt venne benne.

A projekttel kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető Szabó Sándor pályázati koordinátortól: szabo.sandor@budaors.hu, +36 (23) 880-438

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here