Sikeres volt az első gyermekjogi fogadóóra a városházán

0
1034

Június 29-én volt az első és ezen túl havonta fogadóórát tart a városházán egy gyermekjogi ügyvéd a Hintalovon Alapítványtól. Budaörssel kötöttek első ízben ilyen formális együttműködést – tudtuk meg Gyurkó Szilviától, az alapítvány vezetőjétől, és bízik benne, hogy ez modellként szolgálhat más települések számára.

 

Noha csak június 22-én írta alá az önkormányzat és a Hintalovon Alapítvány azt az együttműködési szerződést, amely alapján fogadóórát és képzéseket tart a szervezet a városban, 29-én már le is zajlott az első, és annak ellenére, hogy nagy média kampányra nem volt előtte idő, már a legelején három család várta a városházán a szakembereket – tudtuk meg dr. Gyurkó Szilvia alapítótól, aki maga is részt vett a segítő napon.

A felvetődött problémákról elmondta, hogy nagyon különböző jellegűek voltak, iskolai ügyeket, illetve a gyermekvédelmi ellátás rendszerét érintették, de ennél bővebb tájékoztatást a titoktartás miatt nem adhatott. Egy ügyben részletes tájékoztatást nyújtottak az ügyfélnek, hogy hova fordulhat, a másik két esetben folytatódik a konzultáció, illetve a szükséges beadvány szerkesztésében is segítenek, és mindaddig figyelemmel kísérik a család sorsát, amíg nem jut nyugvópontra az ügyük, és nem születik megállapodás.

Sok esetben már az is segítséget jelent a családoknak, ha a gyermekvédelem számukra nem egyértelmű megfogalmazásait, érveit, motivációit érthetővé teszik az alapítvány munkatársai.

Budaörssel kötöttek első ízben ilyen formális együttműködést – tette még hozzá Gyurkó Szilvia -, bár egyedi ügyekben igen jó kapcsolatot ápolnak például több budapesti kerülettel is. Ettől azt várják, hogy a problémákat sokkal korábban sikerül megragadni, a megoldásokat kidolgozni, és ezáltal nagyobb arányban végződhetnek megállapodással az ügyek, mint amikor már a kiélezett szituációkkal szembesülnek. Jelenleg az ügyeik nagy részét az utóbbi jellemzi, ezért az alapítvány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a budaörsi pilotprojekt jól működjön és modellként szolgálhasson más települések számára.

A megelőzés a gyermekvédelemben nemcsak humánus, de anyagilag is kifizetődő megközelítés – húzta alá az alapítvány vezetője -, hiszen a jó minőségű alapellátás és a megerősített gyerekjogi szemlélet meghonosodása csökkenti a drasztikusabb, egyben költségesebb beavatkozások – lásd például a családból történő kiemelések – számát is.

Az első fogadóóra tehát sikerrel zárult, és már többen bejelentkeztek a másodikra is, amelyre augusztus 24-én kerül sor a városházán. A további idei időpontok: szeptember 28., október 26., november 23. és december 14. A fogadóórákon mindig három szakember vesz részt, egy alapítványi munkatárs, egy ügyvéd és egy adminisztrátor, segítő, helyszíne pedig a polgármesteri hivatal első emeleti, 139-es tárgyalója.

maja

Névjegy

A Hintalovon Alapítvány 2015-ben jött létre, elismert gyermekjogi és gyermekvédelmi szakemberek közreműködésével. A szervezet alapítója dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarország korábbi gyermekjogi igazgatója, aki 2005 és 2012 között az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa volt. Az alapítvány 2016 óta mintegy 20 ügyvéd közreműködésével díjmentesen nyújt segítséget a hozzájuk forduló családoknak, gyerekeknek, gyermekvédelmi szervezeteknek. Az alapítvány az angolszász típusú „child advocacy”, azaz gyermekjogi képviselet elveinek megfelelően működik. Ez azt jelenti, hogy bárki is keresi meg a szervezetet azzal, hogy gyermekjogok sérülnek egy ügyben, ők nem a hozzájuk forduló felnőttet tekintik kliensnek (tehát nem az ő érdekeit képviselik), hanem minden esetben azét a gyerekét (azokét a gyerekekét), akiket az ügy érint.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here