Rozmaring a budaörsi Heimatmuseum kertjében is

0
1343

„Rozmaring és zsályalevél, ebből lesz szép csokor…”

Nagyanyáink még ismerték a fűszerek illatát, a budaörsi kertekben mindenhol ott volt például a rozmaring.

A rozmaring (Rosmarein) minden ünnepi alkalmat szebbé tett: ha egy gyermeket keresztelőre vittek, akkor a ház ablakában rozmaring díszelgett, ha búcsú volt, a legények kalapjára rozmaring került, ha esküvőt tartottak, a menyasszony hajába illatos rozmaring ágacskát fontak és a síroknál is rozmaringbokrokat ültettek.

 

A fűszernövények fontosságát sváb dalok is őrzik: Rozmaring és zsályalevél, ebből lesz szép csokor, és egy lány, ha tizennyolc éves, akkor lesz szép menyasszony (Adelsberger: A nagymama meséje a rozmaringról, in: Budaörser Heimatbuch). A gyógynövények termesztésének gazdag hagyományai voltak. A középkori kolostorok lakói magukkal hozták a mediterrán fűszernövényeket – mint a dalban énekelt zsályát és rozmaringot – és ezek szépen meghonosodtak a kiskertekben. A vadon termő gyógynövényeket pedig gyűjtögették – így ismerték meg a cickafark vagy a kakukkfű illatát, ízét és gyógyító erejét. A Jakob Bleyer Heimatmuseum fontos feladatának tartja megőrizni ezt a Nagyanyáinktól örökölt tudást és felkérte a téma legkedvesebb ismerőjét, a Budaörsön élő Lechner Judit kertészmérnököt, hogy tudásával segítse egy illatos fűszerkert kialakítását. A múzeum mögötti kertet – egy csodálatos hársfa előtt kialakított területen – a nyár végén már 20-22 fajta gyönyörű fűszernövény tette szebbé, hasznosabbá és illatosabbá.

A fűszerkert oktatási célokat is szolgál, hiszen területét – a harmóniát, az aranymetszés szabályait figyelembe véve – négy egyenlő részre osztották, melynek közepén a budaörsi svábok legfontosabb fűszernövénye, egy rozmaringbokor áll.  A négy fűszernövény-tábla közül az első az európai, mediterrán fűszernövények gyűjteménye, a második a félárnyékkal megelégedő, magasabb növények gyűjteménye, a harmadik a Magyarországon őshonos, vadon termő fűszernövényeket mutatja be, a negyedik pedig az ázsiai, amerikai jövevények gyűjteménye.  Látogatóinkat, az iskolás csoportokat figyelembe véve az ágyások körüljárhatók, minden növény megérinthető valamelyik utacskáról és magyar-német nyelvű ismertető táblácskák segítségével – kérés esetén játékosan, érdekes feladatokon keresztül – megismerhetőek és összehasonlíthatóak az árnyékot, vizet kedvelő növények és a „napimádók”. És mivel a szaglás a legerősebb érzékelésünk, fontos volt számunkra Nagymamáink tudása mellett az is, hogy a gyermekek a fűszernövények illatát, gyógyító hatását is megismerjék, hiszen illat és élmény kéz a kézben járnak.

A múzeumkertben kialakított fűszerkert (Kräutergarten) illatai összekötnek bennünket múltunkkal, emlékeinkkel és értékes ismeretet, valamint megnyugvást adnak. Nagyanyáink korában nagy szerep jutott a rozmaringnak a temetések alkalmával is. A koporsó mellé egy pohár szenteltvizet állítottak, amelybe rozmaringágat helyeztek, valamint a sírnál is a bánatot, megnyugvást szimbolizáló rozmaringbokrot ültették.

Nemsokára Mindenszentek, az üdvözült lelkek emléknapján se feledkezzünk el Felmenőinkről és a budaörsi Ó-temetőben a hagyományos gyertyagyújtás alkalmával helyezzünk el rozmaringágakat őseink sírjánál. A síremlék és az azzal való törődés az utolsó ajándék, amit az itt maradók szeretteiknek adhatnak. A budaörsi Ó-temető egy gyönyörű egységben megmaradt sír együttes, melynek vizsgálatán keresztül ablak nyílik a település egykori lakóira, származásukra, életmódjukra, mentalitásukra, sorsukra. Aki erről többet szeretne megtudni, azt szeretettel várja a Heimatmuseum a következő szabadegyetemi előadására 2017. november 2-án 16 órától A budaörsi Ó-temető néprajza – Jelek, szimbólumok, feliratok, üzenetek címmel, Simon Anett néprajzos-muzeológus tolmácsolásában. (cím: Jakob Bleyer Heimatmuseum előadóterem, 2040 Budaörs, Budapesti út 45.)

Szeretettel várjuk az iskolás csoportokat, Érdeklődőket a múzeumi fűszerkertben (Kräutergarten im Heimatmuseum) és Mindenszentek után, november 2-án a szabadegyetemi előadásunkon! További információk: 06 23 440 217, www.heimatmuseum.hu 

Írta: Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD

igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here