Perre megy az állammal az iskoláiért Budaörs

0
833

Rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz holnap, öt fontos napirenddel. Az elsőre szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni, aminek a lényege az, hogy a város nem adja önként az iskoláit az államnak, nem vállalja szó nélkül, hogy szolidaritási hozzájárulás címén 2,1-2,3 milliárd forintot vonjanak el a város jövő évi költségvetéséből, hanem perre viszi az ügyet. Érdemes élőben is követni a holnapi vitát, de természetesen itt is beszámolunk majd róla.

Rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz holnap, öt igen fontos napirendi ponttal.

1. napirendi pont: Eljárások megindítása szolidaritási hozzájárulással összefüggésben

2. napirendi pont: Az egészségügyi ellátórendszer egyes kérdéseiről (Feladatellátási szerződés és Bérleti szerződés jóváhagyása)

3. napirendi pont: Állami fenntartású köznevelési intézmények karbantartására, üzemeltetésére vonatkozó szerződés megkötése a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft-vel

4. napirendi pont: Az állami fenntartású intézményekben technikai munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak kereset-kiegészítésének jogcímváltozása

5. napirendi pont: A Digitális Jövő Települési Hálózat megalapításáról

E cikkünkben az elsőre szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni, aminek a lényege az, hogy a város nem adja önként az iskoláit az államnak, nem vállalja szó nélkül, hogy szolidaritási hozzájárulás címén 2,1-2,3 milliárd forintot vonjanak el a város jövő évi költségvetéséből, hanem perre viszi az ügyet. A budaörsi képviselőtestület összetétele alapján (mindössze három tagból áll a fideszes frakció, és van egy jobbikos képviselő,  míg 11 BFE-es (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) képviselő áll a „másik” oldalon) nem kétséges, hogy meg is fogják az előterjesztést szavazni. Amiért ennek ellenére érdemes lesz megnézni akár a televíziós közvetítést, akár személyesen elmenni az ülésre, mert érdekes vita alakulhat ki, hiszen a kormánypárti képviselőknek színt kell vallaniuk, hogy csak általános szavakban védik-e a helyiek érdekeit vagy konkrét ügyben is.

Az előterjesztésből  (teljes egészében a fenti linken érhető el) röviden:

  1. Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016-ban két elvi nyilatkozatot is elfogadott a város életét-gazdálkodását alapvetően meghatározó ügyekben. Ezek egyike  az oktatás szabályozására vonatkozó tervezett módosítások kérdésében született, a másik az önkormányzati feladatok ellátását veszélybe sodró állami vagyonelvonásról. (Annyiban összefüggenek, hogy az a folyamat, amelynek eredményeként a jövő évben mintegy 2,1-2,3 mrd Ft-os vagyonelvonás és több milliárdos gyakorlati vagyonvesztés sújtja városunkat, az iskoláink teljes „államosításával” kezdődött.)
  2. Az Országgyűlés a Kormány javaslatára 2016 júniusában a fenntartói jogok elvonása után elvette tőlünk az iskoláink működtetői jogát is. A törvény előírja minden önkormányzati iskola, minden oktatás célját szolgáló önkormányzati ingó- és ingatlan vagyonának a tankerületeknek való átadását, először ingyenes használatba, majd 2017 januárjától ingyenes vagyonkezelői jogot biztosítva számára. A formális tulajdonjogon kívül nem marad semmilyen jogunk a közösség pénzén felépített-felújított, kiemelkedő színvonalú iskoláinkon.
  3. Már a törvényjavaslat benyújtásakor tiltakoztunk a tervezett intézkedések ellen (…) az aggodalmaink nemhogy túlzónak nem bizonyultak, de a valóság még a legvadabb félelmeinken is túltett.
  4. A jövő évi költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd Ft, ún. szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő (ebből csak) Budaörsé mintegy 2,1-2,3 milliárd forint, azaz az egész országot érintő elvonás több mint tíz százaléka. Nem elég, hogy elveszik az iskolákat, elveszik azt a pénzt is, amelyet rájuk költhettünk volna.
  5. (…) Eljött az ideje a lehetséges jogi eljárások megindításának
  6. Elképzelhető, hogy más önkormányzat is úgy dönt, hogy megpróbál igazságot keresni magának, ez esetben, ha lehetséges, egyesítjük erőinket.

A döntéshez az SZMSZ 60.§ valamint a 37.§ (2) bekezdés b) pontja alapján minősített többség szükséges, a határozathozatal a 38.§ (1) bekezdése alapján nyílt szavazással történik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here