Ortopédiai műtétekkel indult újra az egynapos sebészet

0
777

Sokan hónapok óta éltek fájdalommal az elhalasztott beavatkozások miatt

 A Vállcentrum teamjei tavaly több mint ötszáz operációt hajtottak végre a budaörsi egynapos sebészeten. A koronavírus-járvány miatt az egynapos ellátás is kényszerszünetet tartott; az újrainduláskor az ortopéd sebészek elsőként álltak sorompóba. A csapat vezetőjével, dr. Gulyás Károly főorvossal elsősorban az ellátás biztonságáról beszélgettünk, de szóba kerültek például a „maszkos rendelés” nehézségei is.

Mivel töltötte az elmúlt időszakot?

Márciusban először a műtétekkel kellett leállni, utána a rendelésekkel. Az utóbbiak egy kicsit hamarabb nyitottak újra. Időközben természetesen szervezni kellett a dolgokat, hogy meg tudjunk mindenkit tartani a csapatból. Válságmenet volt, részben pedig otthoni feladatok.

Végre Ön is közelebbi ismeretséget köthetett családjával…

Három gyermekem van, mind a három alsó tagozatos, bőven volt otthon teendő. Szeretünk együtt lenni, de most pár dolgot lefektettünk, amire korábban nem jutott idő. Az oktatás vette át a főszerepet. A gyerekek eddig is versenyszerűen sportoltak, most ez is ránk hárult. Mi voltunk a tanárok, mi voltunk az edzők, mi voltunk gyakorlatilag minden, ami őket körülveszi. Rengeteget sportoltunk velük, hogy fenntartsuk az erőnlétüket. Nekem persze közben be kellett mennem a kórházba egy-egy bonyolultabb esetet megoperálni, mert teljesen nem áll le az élet ilyenkor se. A karantén pár balesettípust gyakoribbá tett: válltörések, hiszen egyre többet bicikliznek az emberek, vagy a ház körüli munka, kerti munka során elszenvedett sérülések. Ezeket a traumatológiai eseteket muszáj ellátni.

Miután lehetővé vált az egynapos ellátás újraindítása, a Vállcentrum csapata rögtön munkába állt. Az első műtéti napon, május 18-án már műtöttek.

Nagyon vártuk, hogy megnyisson az egynapos sebészet. És a betegeink is: sokan már régóta fájdalommal éltek, arra várva, hogy végre megoperáljuk őket. A két hónap kiesés sok szenvedést jelent a mindennapokban.

Milyen rendkívüli óvó rendszabályok léptek életbe?

A budaörsi egynapos sebészet a járványügyi felkészülés tekintetében is kiemelkedik a hazai mezőnyből. Az intézmény nagyon hamar felkészült, követte a legújabb irányelveket, szakmai protokollokat, bevezette a szükséges intézkedéseket. Gyakorlatilag elsőként állt fel az országban, és kezdte újra a műtéti tevékenységet. Rengeteget dolgozott azon, hogy a folyamat biztonságos is legyen. Az Egészségügyi Központ higiénikusa folyamatosan jelen van, ellenőrzi a szabályokat, tanácsokat ad. Nekem mint orvosnak ez könnyebbség, mert van egy felelős személy a műtőben, aki csak azzal foglalkozik, hogy az összes járványügyi szabály be legyen tartva. Az egészségügyi személyzeten rendszeresen elvégzett koronavírusteszt szintén párját ritkítja. Mindenkiről tudjuk, hogy negatív a teszteredménye, így a betegek biztonságos környezetbe érkeznek.

A szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak?

Míg korábban kétszáz forintos maszkban dolgoztunk, most FFP-2-es maszkokat használunk a műtét során. Van arcvédő plexi is előttünk. Ezzel nemcsak magunkat, hanem a beteget is védjük: bár ő alszik, a steril környezet biztosítja, hogy ne kapjon el semmilyen betegséget. A védőfelszerelések persze rengeteg pluszpénzbe kerülnek, az említett tesztekről nem is szólva. Nem csoda, hogy számos intézmény inkább kivárja, hogy a járványügyi szabályok tovább enyhüljenek, sokan csak ősszel fognak elindulni. Azt is meg kell említeni, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ a válság alatt folytatta a fejlesztést, a beruházásokat. Mi a napokban újabb, 24 millió forint értékű atroszkópos tornyot kapunk, így ezentúl a két műtőben párhuzamosan folyhatnak olyan műtétek, amelyekhez erre a korszerű eszközre van szükség.

Sokan már nagyon várták, hogy beinduljon az egészségügyi ellátás, mások, érthetően, továbbra is ódzkodnak rendelőintézetbe menni.

Az emberek egyre inkább bíznak a biztonságban. A rendelésen, főleg az elején, előfordult, hogy páciensek az online vizsgálatot választották, de ezt egyre inkább felváltja a normál orvos-beteg találkozás. A betegek arra is nagyon várnak, hogy meg lehessen őket operálni. Az egészségügyi nyitás azonban fokozatos, hosszú várólisták keletkeztek, és ezek bizony még hosszabbak lesznek, mert a kórházakban jelenleg is csak körülbelül az egyharmadát szabad elvégezni a korábbi műtéteknek. Úgy gondolom, ebben a következő hónapokban is csak lassan lesz változás, az egynapos sebészetekre pedig komoly feladat vár.

Az egynapos ellátásba hogyan lehet most bekerülni?

Egyre több olyan beteg van, aki a karanténból kiszabadulva tudni szeretné, mi a baja – amit egy-két hónapon keresztül halogatott. A járóbeteg-ellátásban telefonos szűrőrendszer van érvényben. Ha a telefonos konzultáció alapján úgy ítéljük meg, hogy szükséges és lehetséges a személyes találkozás, a beteg eljön a rendelésre. Itt a járványügyi szabályok betartásával megvizsgáljuk, és megbeszéljük, mi a kívánatos terápia. Ha operációra van szükség, és az egyéb feltételek is adottak, ezt követően tudjuk előjegyezni őt egynapos beavatkozásra.

Mondják: sok minden nem lesz úgy, mint régen volt, megváltozik a világ. Az egészségügy működésében mély nyomot hagy majd a koronavírus-válság?

A műtétekre való felkészülésben, abban, hogy milyen óvintézkedések, milyen előzetes vizsgálatok kellenek, minimális lesz a változás. Eddig is hipersteril körülményekre törekedtünk, erre most még ráteszünk egy lapáttal. Nagyon nehéz megmondani, mi változik meg tartósan. Furcsa maszkban rendelni, furcsa nem látni a beteg száját. Az orvos sokat olvas a páciens arcáról. Most csak a szemét látjuk, ami persze szintén nagyon beszédes, de a reakciói sokkal inkább rejtve maradnak. Kicsit módosul tehát az orvos-beteg viszony. De szerintem a világ egyéb részei nagyobbat fognak változni, mint az egészségügy. Meglátjuk!

Írta: Révész Gábor

 

Korlátozások a járóbeteg-ellátásban

A 2020. május 4-étől hatályos miniszteri rendelet az orvos-beteg találkozásokat a járóbeteg-ellátásban korlátozásokkal teszi lehetővé. A szakrendelések óránként négy beteget fogadhatnak, a páciensek várakoztatása a rendelőben tilos. A személyes vizsgálatot minden esetben telefonos konzultációnak kell megelőznie, az orvos ennek alapján dönti el, feltétlenül szükséges-e a személyes megjelenés. Az akut eseteket a sürgősségi ügyelet és a hétvégi gyermekügyelet előzetes bejelentkezés nélkül is ellátja. A Kossuth Lajos utcai épületbe továbbra is csak a főbejáraton lehet bejutni, ahol koronavírus-szűrőpont (kikérdezés, lázmérés, kézfertőtlenítés) fogadja az érkezőket.

A Budaörsi Egészségügyi Központ – mindannyiunk egészsége érdekében – mindenben az érvényes járványügyi utasítások szerint jár el. Az intézmény munkatársai köszönik a betegek megértését és segítő együttműködését.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here