A Föld Napja Alapítvány programja (14. rész)
Október világszerte a fenntartható étkezés hónapja, éppen ezért októberben Budaörsön is figyeljünk erre a konyhában. Nézzünk körül, hogyan lehet olcsóbban jobban élni, és közben a környezetet is óvni! Kezdésnek két egyszerű tipp, és még a kukánk is karcsúsodik.
Újratölthető kulacs és zöldséghalmozás – egyik sem lemondás, csak tudatos választás. Persze nem kell egyik napról a másikra Zöld Hőssé válnunk, fokozatosan is lehetünk tudatosak.
Októberben karcsúsító hónapot hirdetünk a budaörsi iskolákban – egyrészt hétfőnként választható szinte minden suliban a zöldséges C menü, de a hét többi napján is zöldségekkel ismerkedünk, hiszen a sokféle rostos őszi termés – szilva, szőlő, sütőtök, csicseri, cékla, káposzta, kelbimbó, mandula, dió és társaik – az emésztést segítve karcsúsít. Ha pedig mindezt kimérve vesszük, és csak annyit, amennyi biztosan elfogy, akkor a csomagolás és az ételmaradék hiánya a kukát is karcsúsítja. Pénz viszont több marad másra, mert az idénytermények a bőséges kínálat idején mindig jóval olcsóbbak, mint a húsok, felvágottak, sajtok.
Októberben hagyományosan a télre töltekezünk. Nap mint nap sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal szervezetünket és a kamrát is sokféle befőttel fölkészítjük a télre – ezért is van október 1-jén a vegetáriánusok világnapja, amely egyben a vegetáriánus hónap első napja, ami november 1-jén vegán világnappal zárul, de októberben van az élelmezés és a kenyér világnapja is.
Legalább öt oka van annak, hogy már 30 éve világnapok népszerűsítik a növényi ételeket. Egyrészt a fogyasztói társadalom túlkínálata miatt jóval több (hazánkban átlag 3-szor több) állati fehérjét eszünk, mint amennyi egészséges lenne, másrészt az állattartásnak nagyobb a környezeti terhe, mint a növényi étrendnek, ráadásul ez utóbbival több embert lehetne jóllakatni, kevesebb lenne az éhező világszerte. Az állatok jogairól se feledkezzünk meg – a haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban. Többségük soha nem látja a napot, nincs helye felállni, kinyújtózni, fertőzésektől, sérülésektől szenved – erre hívja fel a figyelmet október 2-án a haszonállatok világnapja 1983 óta.
Októberben a helyi éttermekre, büfékre, családokra is számítunk. Élményekkel teli hónap vár ránk, új ízek, színek, felfedezések – zöldségkrémeket keverünk, dióból fasírtot, sütőtökből különleges köretet sütünk, céklából krémlevest főzünk. Ráadásul minden egyes zöldséges nap nemcsak egészségünknek, hanem a környezetnek is jót tesz, szénlábnyomunk napi 4 kg-mal lesz kisebb. Recepteket itt is találsz: www.husmenteshetfo.hu
Októberre épp elég kaland lesz késsel, villával lassítani a klímaváltozást, ezért hagyjuk az újratölthető kulacsban közlekedő csapvizet novemberre.
Írt: Varga Éva
Kvíz (A helyes válaszokat beküldők között az alapítvány 7köznapi kalauz című könyvét soroljuk ki.)
Mikor és mióta van a vegetáriánusoknak világnapja?
- a) november 1., 1985 óra
- b) október 2., 1983 óta
- c) október 1., 1977 óta
- d) október 16., 1979 óta
Átlag mennyivel csökken szénlábnyomunk 1 zöldséges nappal?
- a) nem csökken
- b) 4 kg-mal
- c) 2 kg-mal
- d) 10 kg-mal