Nem elég a gyász, a joggal is birkózhatunk

0
283

Érintettem már a témakört, milyen hatalmas problémákat okozhat, ha a ténylegesen házastársi vagyonközösségbe tartozó vagyontárgyak csak az egyik házasfél nevén vannak nyilvántartva. Ez nem csak váláskor, de bizony egy haláleset bekövetkezése esetén is probléma.

Komoly jogi nehézséget jelent a túlélő házastárs számára, ha társa elvesztésekor azzal is szembesül, hogy a közös ház vagy autó  nincs a nevén. Ilyenkor azt részben vagy egészben a gyermekek öröklik. Mit tehet? A hagyatéki eljárásban lehet előterjeszteni a vagyonközösségi igényt, amit az örököstársak vagy elismernek, vagy nem. Az utóbbi esetben pedig perben kell a jogunkat érvényesíteni, bizonyítani, hogy a mienk, és ennek az időpontja sem mindegy, hiszen jövedelemadó is felmerülhet.

De nemcsak az özvegyet, nagy meglepetés érhet a gyermekeket is, ha csak szülőjük hagyatéki eljárása alatt szembesülnek vele, hogy az elhunytnak nincs a nevén a közös vagyon. Ez esetben is külön eljárásra van szükség, egyebek között a kötelesrész szempontjából is. Persze elintézhetnénk ezt egy legyintéssel, hogy  végső soron úgyis a gyereké lesz minden, amikor a másik szülő is meghal, de ez sem magától értetődő, hiszen nagyon sok az elvált és újra házasodott szülő.

Remélem, hogy sikerült felhívnom a figyelmet arra, milyen nagy jelentősége van a házastársak között a vagyoni viszonyok rendbetételének!

Írta: Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: http://moravcsik.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here