Napozás okosan: „Nagyobb a bőrgyulladás veszélye, ha a nedves bőrt szél éri”

0
586

Végre néhány óra a napozásé? Rendben, de okosan! A napfény erősségétől és az egyéni tűrőképességtől függően fokozatosan növeljük a napozási időt és ne feledjük, hogy a sugárérzékenység és a hajszín is kapcsolatban van egymással. A vörösöknek és a világos szőkéknek különösen oda kell figyelniük.

Egész nap csak henyélni a napon – vannak, akik számára a káros következményekre figyelmeztető jelek ellenére ez a nyaralás lényege. Távol a munkahelyünktől, egy csendes helyen, esetleg vízparton vagy otthon a kertben. Mindegy, csak süssön a nap, hogy végre színt kapjon, felébredjen és vitaminokhoz jusson a bőrünk – mondják. Igazuk van?

Nyáron sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk bőrünk ápolására, mint a többi évszakban – mondják a bőrgyógyászok és a kozmetikusok. A megfelelő krémek kiválasztásánál fontos szerepet játszik a bőrtípusunk, a hajszínünk és az érzékenységi faktorunk is. (Igen, mi is olvastuk azokat a cikkeket, hogy a szervezet természetes védekezése a legjobb és nem kell a naptej, de a tapasztalat és a kutatási eredmények nem azt igazolják! – a szerk.)

További jó tanácsok: kerüljük a tűző déli napot! A napfény erősségétől és az egyéni tűrőképességtől függően fokozatosan növelhető a napozási idő. Célszerű megjegyezni, hogy a lehűlt bőrfelületen az UV- sugarak pigmentáló hatása fokozott. Tehát, nagyobb a bőrgyulladás veszélye, ha a nedves bőrt szél éri. Fontos az is, hogy a sugárérzékenység és a hajszín is kapcsolatban van egymással. A legérzékenyebbek a vörös hajúak és a világos szőkék. Nekik különösen oda kell figyelniük a megfelelő védőszerek használatára. Testrészek szerint is van eltérés: az arc, a mell és a has különösen érzékeny terület.

A napozás első heteiben, amíg kialakul a biológiai védekezés, fényvédő kozmetikumokat kell használni, hiszen ezek a készítmények bizonyos fokig visszaverik, szórják és elnyelik az UV- sugarakat. Az érzékeny bőrűek 20, 30 vagy akár 40, 50-es faktorszámú krémet is használhatnak. A sötétszőke és barna hajúak, vagyis a közepesen fényérzékenyek 10, 15-ös fokozatú krémek használatával kezdjék a napozást. A fekete hajúaknak illetve a kreol bőrűeknek elegendő, hogyha 4-es vagy 5-ös faktorú napozókat használnak, sőt sok esetben el is hagyható ez a fajta védekezés.  A tökéletes naptej kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy fel legyen tüntetve: a készítmény megfelel a bőr egészségének védelméről szóló európai ajánlásnak az UVA/UVB káros hatásai ellen.

Napozás után alaposan le kell mosni a bőrt, és nappali krémmel vagy testápolóval vékonyan be kell kenni, így a napfény öregítő hatása csökkenthető, valamint a barna bőrszín tovább megőrizhető.

Sokan a szoláriumot választják a barna bőr eléréséhez. Egy statisztika szerint az európaiak 44%-a azt gondolja, hogy a szolárium felkészíti bőrüket a napozásra. Azonban ezek a mesterséges UV-sugarak is veszélyesek, hiszen növelik az esélyt a rák kialakulására és idő előtti öregedést okoznak. A szolárium használata kimondottan veszélyes azok számára, akiknek világos bőrük és sok anyajegyük van.

A gyerekek bőrére még nagyobb figyelmet kell fordítanunk, hiszen náluk a biológiai védekezés még nem alakult ki teljesen. Megkönnyíti a dolgunkat a gyerekek számára kifejlesztett naptejek használata. Ezek többnyire gyümölcsillatúak és színesek, így a kicsik szívesen használják őket.

Fontos, hogy odafigyeljünk bőrünk védelmére, hogy a napozás ne vétkezés, hanem kellemes időtöltés legyen!

És még egy gondolat: a bőrünk mellett ne feledkezzünk meg a fejünk védelméről sem, nehogy napszúrás legyen a pihenés vége, de erről bővebben legközelebb!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here