„Nagy örömmel kezdek neki minden egyes képnek és izgatottan várom a megismételhetetlent”

0
628

A Fluid art/folyékony művészet technika lényege, hogy az akril festéket hígítjuk és a megfelelő állagú festéket felhordjuk a vászonra, rétegezve, öntve, csöpögtetve, kenve stb. Egyszerűnek tűnik, de egy-egy mutatós kép létrejöttéhez kitartás, rengeteg gyakorlás és némi színérzék is szükséges, amelyeknek, látva az eredményt, Gyepes Katalin nincs hiányában.

Egy „köszönöm” adta meg a kezdő lökést Gyepes Katalinnak, hogy komolyabban foglalkozzon a festészettel, ahogy ő fogalmazott, „ezzel a hobbival”. Lapunk olvasói, mint a budaörsi „gluténmentes bolt” alapítójára emlékezhetnek rá, aminek a vezetését néhány éve átadta a fiatalabbaknak és ő maga háttérbe vonult az üzleti élettől. Ekkor kezdett rajzolni és festeni, kezdetben portrékat, majd  jelentkezett egy tanfolyamra, ahol kipróbálta a Fluid art/folyékony művészet technikát, amit azóta a saját elképzelési szerint formál tovább. A lényege, hogy az akril festéket hígítjuk különböző médiumokkal, vízzel, alkohollal, és a technikához mérten kialakított megfelelő állagú festéket felhordjuk a vászonra, rétegezve, öntve, csöpögtetve, kenve stb. A felhordás után a festék áramlása során keverednek a színek, nagyon szép színátmeneteket hozva létre. A színek harmóniája vagy kontrasztja, a különleges technikák adják meg végül a festmény végeredményét, melyet az adalékanyagok még inkább kiemelhetnek. „Így első körben nagyon egyszerűnek tűnik, de egy-egy mutatós kép létrejöttéhez kitartás, rengeteg gyakorlás és némi színérzék is szükséges” – válaszolta Katalin kérdéseinkre.

A képeit egyelőre csak a  közösségi oldalán osztja meg és az ismerősöknek mutatja meg, de egy-két hónapja egyre több megrendelést is kap. Ma már többen keresik meg konkrét mérettel és színpaletta igénnyel, hogy az adott kép megfeleljen a helyiség adottságainak, ahova majd kerül. „És és én örömmel teszek a kéréseknek eleget. De megrendelés nélkül is mindig nagy örömmel kezdek neki minden egyes képnek és izgatottan várom a megismételhetetlent.”

S hogy tervez-e Gyepes Katalin kiállítást, természetesen a pandémia után? „Mivel a közösségi oldalamon jól reagálnak az emberek a képeimre, igen, tervezem, hogy máshol is bemutatom majd. Ezért természetesen készülök olyan anyaggal, amivel akár egy kiállításon meg lehet jelenni, de persze nem akarom elkapkodni. Ha lesz ilyen, a Budaörsi Naplónak az elsők között szólok” – ígérte meg.

Addig néhány kép kicsiben, amit majd élőben, teljes méretükben is érdemes lesz megcsodálni:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here