Mit tegyen, ha betörést észlel?

0
1137

Amellett, hogy a bűnözők hatalmas anyagi veszteséget tudnak okozni, félelmetes szituáció, amikor egy idegen az ember saját házában jár. Ilyenkor sosem lehet biztosan tudni, hogy az illető mire képes, mennyire felkészült, megzavarás esetén támadni fog-e, vagy egyszerűen elfut. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának alábbi tanácsai segíthetnek megfelelően kezelni a hasonló szituációkat.

Ha érkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a házba! Egyfelől a betörő még a házban tartózkodhat, és nem kizárt, hogy menekülése és a megszerzett értékek megtartása érdekében fizikai erőszakot alkalmaz.

Továbbá azért nem célszerű bemenni a házba, mert a betörő által hátrahagyott nyomok elvesznének, megváltoznának, így a rendőrség szakembereinek munkáját nehezítené. Betörés észlelése esetén a legrövidebb időn belül értesíteni kell a rendőrséget a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívó számon.

Nem ajánlatos az elkövető visszatartása, mert az erőviszonyok nehezen mérhetők fel, és a vagyon elleni bűncselekmény a sértett ellenállása esetén könnyen a testi épséget veszélyeztető cselekménnyé válhat. Azonnal értesíteni kell a rendőrséget, megfigyelni az elkövető személyét, illetve távozásának útvonalát, az általa használt járművet.

A legfontosabb: semmilyen vagyontárgy nem ér fel a testi épség, az emberélet értékével!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here