Mire futja az idei városi költségvetésből?

0
821

A központi költségvetésből egyetlen forintot sem kap idén Budaörs sőt, a város saját bevételeiből vesz el az állam. A legnagyobb bevételi forrás a helyi iparűzési adó, amelyből 7,8 milliárd forintra számítunk. De a nehézségek ellenére nőni fog a közalkalmazottak fizetése és fenntartják a budaörsi oktatási intézményekben dolgozók számára a Clementis ösztöndíjat – mondta a polgármester a február 22-i szavazás előtt. Nézzük a részleteket!

Az idei tervezett bevétel 13,2 milliárd forint, míg 18,8 milliárdot szeretnénk, kellene kiadni. Így a február 22-én megtartott képviselő-testületi ülésen elfogadott idei városi költségvetés 5,5 milliárd forint hiánnyal számol, amit egyrészt az előző évek maradványaiból (betervezett, de el nem költött kiadások), másrészt hitelből kívánnak a városházán fedezni. A szavazás előtt Wittinghoff Tamás polgármester hangsúlyozta, hogy a központi költségvetésből egyetlen forintot sem kap idén Budaörs a kötelezően előírt feladatok ellátására, sőt, a 2,1 milliárd forintos „szolidaritási hozzájárulás” címén történt elvonással már a város saját bevételeiből vesz el az állam. Ez alapozza meg azokat a pereket, amelyeket megindított az önkormányzat, ugyanis az önkormányzat álláspontja az, hogy a kétharmados önkormányzati törvény alapján az állam ezt nem teheti meg. A legnagyobb bevételi forrás a helyi iparűzési adó, amelyből 7,8 milliárd forintra számít 2017-ben a város.  De a nehézségek ellenére nőni fog a közalkalmazottak fizetése és fenntartják a budaörsi oktatási intézményekben dolgozók számára a Clementis ösztöndíjat – mondta még a polgármester.

A témáról érdemi vita nem alakult ki. Császárné Kollár Tímea (Jobbik) azt jegyezte meg, hogy válságköltségvetésre számított, így bőven lát olyan tételeket, amiket csökkenteni lehetne, de annak örül, hogy az oktatást továbbra is támogatja az önkormányzat.  Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) pedig nem helyeselte, hogy hitelt vesznek fel és nehezményezte, hogy az civilek nem kapnak elegendő támogatást. A polgármester emlékeztette, hogy a sport, kultúra és civil szektor összességében Budaörsön egymilliárd forintot kap, Simándi Szelim (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) pedig hozzáfűzte, hogy az egyik állami számvevőszéki vizsgálat éppen azt kifogásolta, hogy túlságosan bőkezű az önkormányzat támogatási politikája.
Az éves költségvetési rendeletet végül 10 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el.

A szolidaritási hozzájárulás alapja – ez már az előterjesztésből derül ki, a testületi ülésen nem hangzott el – az úgynevezett számított bevétel beszámítással (támogatáscsökkentéssel) nem érintett része. A számított bevétel a 2015. évi iparűzési adóalap 0,55%-a szorozva a települési önkormányzat egy főre jutó adóerő-képesség alapján differenciáltan meghatározott százalékkal. Budaörs tekintetében a számított bevétel 2 580 950 691 Ft, melyből 455 200 552 Ft a költségvetési törvény alapján az állami támogatás csökkentés és a fennmaradó 2 125 750 139 Ft a szolidaritási hozzájárulási kötelezettség, amely összeg az egész országot érintő elvonás közel 10%-a. Ezen kötelezettség megfizetésére havonta az önkormányzati nettófinanszírozás keretében kerül sor az Ávr. 4.számú melléklet C. pontban meghatározottak szerint (januárban az összeg 12%-a, minden további hónapban a 8%-a).

A bevételek zöme, 7,8 milliárd forint tehát az iparűzési adóból várható, és az adókból összesen 9,4 milliárd forint. A betervezett hitel összege 1,7 milliárd forint.  A működési kiadások összege 8 milliárd forint, ebből személyi juttatás 0,5 milliárd. Beruházásokra 4,1 milliárdot, felújításokra 0,7 milliárdot terveztek.

A támogatásokat több helyről lehet csak a költségvetés táblázataiból összeszedegetni. A rendőrségnek több címen 12,6 milliót, a nemzetiségi önkormányzatoknak 20 milliót (de ezen felül például a Heimatmuseumra 53,7 milliót) szánnak. A civil egyesületek nagy része kap nevesítve 2-5 millió forintig, de társadalmi önszerveződések címén még erre a célra van megjelölve 25 millió forint. A sportra a BSC kap 90 milliót, a BDSE 69 milliót, de egyes szakosztályok külön is szerepelnek.

Számítani lehet idén is a helyi értékvédelmi pályázat kiírására, amire 9 milliót szánnak, vállalkozások helyi támogatására 3 milliót, panel- és nem panelházak energetikai támogatására 9 illetve 33 millió forintot lehet majd összesen megpályázni.

 Az eszközbeszerzésekre 198 millió forintot terveznek, például sokat szerepelt a közéletben a térfigyelő rendszer továbbfejlesztése, erre ebből 30 milliót szánnak. Az ingatlan beruházásokra és felújításokra együtt 380 millió forint áll az összesen sorban, amiből a városi sportcsarnokra 135 millió, a Csiki pihenőkert fejlesztésének első ütemére 40 millió szerepel a költségvetésben.  Út- és mélyépítésekre 3 milliárdot, környezetvédelmi beruházásokra 114 milliót terveztek.

Az idén a várható legnagyobb beruházás az Idősek Otthonának a bővítése 500 millió forintból. A közterületi játszószerek felújítására 30 millió forint lett betervezve az „egyéb felhalmozási kiadások” között.

A polgármesteri hivatal működése 1,8 milliárd forintba kerül, amiből 1,1 milliárd személyi juttatás. Az önkormányzati tulajdonban lévő intézményeknél összesen 607-en dolgoznak, és az intézmények működtetése 2,5 milliárd forintot igényel. Ebből a könyvtáré 64 millió, a színházé és az intézményileg hozzá tartozó ifjúsági klubé együtt 302 millió, a művelődési házé 117 millió. A bölcsődék 428 milliót az óvodák Csicsergő, Rózsa utcai, Vackor, Csillagfürt, Kamaraerdei Óvoda, Pagony, Zippel-Zappel, Holdfény utcai, Kincskereső és Mákszem) egyenként 120-160 millió forintot költhetnek el.

Tekintse meg a BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2017. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI RENDELETET, és/vagy a BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2017. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE MELLÉKLEEKET

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here