Mi az a meridiántorna? „Élj 100 évet egészségesen!”

0
6008

„A 3-1-2 Meridiántorna értéke pénzben nem kifejezhető. A foglalkozások az egész világon mindenütt ingyenesek” – tudtuk meg Pintér Krisztinától, a lakótelepi Közösségi Ház vezetőjétől, aki a távol-keleti gyógyászat testmozgásra épülő formáit meghonosította Budaörsön.

Az évezredes hagyományokkal bíró egészségvédő módszerek manapság nem elérhetetlenek a nyugati kultúrákban élő emberek számára sem, bár az igaz, hogy nehezen terjed a hírük, hiszen nem reklámozzák úgy a televízióban, mint a fejfájásra és egyéb tünetkezelésre kínált tablettákat.

Az ősi felfogás szerint az egészség feltétele az energia szabad, akadálytalan áramlása a testben, a lelki problémák és a betegségek az energiarendszer diszharmóniájaként, energiablokkolóként jelennek meg. Az öngyógyító tornák gyakorlataival az ilyen állapotokat fel lehet oldani. A mozgásforma lényege, hogy elősegítse a meridiánokban, vagyis az energiacsatornákban áramló belső energiák szabad áramlását, melyek harmonizálása révén a szervezet immunrendszerét erősíti, ezért a betegségek nehezebben tudnak kialakulni. „Minden korosztály számára ajánlott, bár elsősorban az idősebbek jönnek ezekre az önkezelő tornákra, akik már jobban megbecsülik az egészséget” – mondta kérdéseinkre válaszolva Pintér Krisztina a lakótelepi Közösségi Ház vezetője. „De van néhány fiatal is, akik rendszeresen járnak hozzánk a meridián tornára” – tette hozzá.

A 3-1-2 Meridiántornát kifejlesztő kínai professzor, Zhu Zhong Xiang jelmondata: „Élj 100 évet egészségesen!” A tudós bizonyította a meridiánpontok létezését és a hetvenes években kidolgozta ezt a gyakorlatsorozatot, melyben ötvözte a meridiántornát ő maga is naponta végzi, már elmúlt kilencven éves, de a mai napig aktív és rendszeresen jár Magyarországra is előadást tartani. A hazai klubvezetők évente összegyűlnek egy továbbképzésre ismeretfrissítésre, tapasztalatcserére. A beszámolók során rendszerint sok, a klubtagok és klubvezetők magukon tapasztalt pozitív eredményeiről adnak hírt” – mondta el Krisztina, aki öt évvel ezelőtt ismerkedett meg a meridiántornával, amikor programokat keresett a Közösségi Ház látogatói számára. El is indult csoportfoglalkozás keretében a kínai öngyógyítás e formája, de az első klubvezetők egy idő után egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva távoztak. Ekkor Krisztina, akinek természetgyógyász képzettsége is van, elvégezte az oktatói kurzust, hogy megmaradjon és tovább működhessen a foglalkozás. A meridiántorna része a kínai szemtorna is, melyet Kínában már az óvodában elsajátítanak a kisgyerekek, és az iskolában is naponta végzik A szemtorna mozdulataival is a meridiánpontokat stimulálva javítható a szem vérkeringése, de az egész testben segíti a gyógyító folyamatok beindulását. A hatása művelői szerint bizonyított, bárki által elsajátítható, olcsó módszer. Rendszeres gyakorlással késleltethető az időskori szemgyengeség is. Magyarországon dr. Eőry Ajándok ismertette meg ezt a módszer a kilencvenes évek elején, ahogy a meridiántornát is ő terjesztette el Magyarországon.

Budaörsön keddenként 13 órától a lakótelepi Közösségi Házban, csütörtökönként pedig 17 órától a Jókai Mór Művelődési Központban lehet kipróbálni és gyakorolni a meridiántornát, ami tehát nagyon egyszerű, könnyen elvégezhető mozdulatsorból áll, bárki számára elsajátítható.

A meridiántorna mindig ugyanabból a 18 perces mozgássorozatból áll, ezzel szemben a Do-In, azaz a japán-jóga változatosabb, mert a résztvevők aznapi, konkrét mozgásszervi panaszaikra dolgozunk az adott órán” – mesélte Krisztina. A Közösségi Házban keddenként a meridiántorna előtt, déltől kezdődnek a Do-In foglalkozások. „A Do-In is egy gyógyító mozgásrendszer, tulajdonképpen egy önmasszázs, amely a jógához hasonlóan légzéssel kapcsolt tornagyakorlatok sorozatából áll, egyszerű mozdulatokból, mely bárki által elsajátítható” – tudtuk meg.  A gyakorlatok során fontos a testtudat építés, a befelé figyelés, az elmélyülés, a test és a lélek megismerése, ellazítása. Itt is inkább idősek vannak, az egyszerűsége miatt nekik is ajánlható.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here