Megvolt az idei svábbál

0
996

A svábbált a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat rendezi meg évről évre, és négy évtized kihagyás után 1995 óta újra. Az idén november végén is sokan érkeztek népviseletben a Hársfa utcai iskola aulájába. 

A budaörsi svábbálnak természetesen sokkal régebbi gyökerei vannak, mint 1995, de a svábok 1946-os kitelepítésével ez a szép hagyomány a városunkban megszakadt egy időre. A Budaörsről elűzött lakosság később a mai testvérvárosunkban, Bretzfelden is rendezett bálokat, ahol budaörsi népviseletben mulattak. Manapság már nem hord mindenki népviseletet a rendezvényen, de a hagyományos rozmaringág még mindig ott díszlik az asztalokon vagy a férfiak zakójára tűzve, és természetesen a hangulatos fúvószene is megmaradt. Az idei bált is (ahogy az iskola új épületének az átadása óta minden évben) az 1. számú Általános Iskola aulájában rendezték meg, ahol az egybegyűltek énekkel és tánccal múlatták az időt.

„Mulatni mindenki szeret” – mondta Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és hozzátette, hogy éppen ezért gondolták úgy, hogy tavasszal batyus bált, ősszel pedig egy elegánsabb, családi rendezvényt szerveznek a helyi közösség számára. Természetesen nagyon fontos a hagyományok ápolása, így többen hagyományos viseletben érkeztek, és mindenhol megjelent a már említett rozmaringág, hiszen a svábok számára ez jelképezi az örömöt, az ünnepet és az összetartozást szimbolizálja. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here