Megszűnt mától a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön…

0
520

Szombat reggel van, 2021. július 3-án. Az 50+-os nő, hívjuk Évának, felveszi gyorsan a maszkot, ahogy közeledik a 40-es busz. Hátha a sofőr itt hagyja (mint tette azt a múlt héten), mert nem olvasott tegnap este híreket, hogy mától nem kötelező sem a járműveken, sem a boltokban, mert elértük az 5,5 millió beoltottat, és a kormány, ahogy azt napok óta mondogatják, tovább enyhített a járványügyi korlátozásokon. Az autóbusz vezetője azonban már kapott eligazítást az indulás előtt, viszont az utasok többsége a biztonság kedvéért hordja a maszkot.

Éva gyógymasszázson folytatja a napját a Patkó utcában a látássérülteknél, ahol viszont úgy tájékoztatják a recepción, hogy náluk még el kell takarnia a száját és az orrát, mert ők egészségügyi intézménynek számítanak, ahol nem oldották fel a maszkviselést. Bent, a kezelőben azonban már levehető.

A sarki kisboltban, ahova a nő kávéért ugrik be, hárman vannak, és bár a pénztáros mosolyát már látni, a vevőkét még nem. Hallották ugyan, hogy mától változtak a szabályok, de hogy pontosan miként, annak nem néztek utána, ezért biztos, ami biztos…, de az egyik vásárló, egy fiatal férfi nagy örömmel kapja le a sebészeti maszkját, amikor látja, hogy a pénztároson sincs.

Estére Éva koncertre készül, de be kell érte mennie a fővárosba. Vigyen magával maszkot, kérik majd tőle a védettségi igazolványt? És utána az étteremben, ahova a barátnőjével majd beülnek?

Meg kell még szoknunk, meg kell ismernünk a mától érvényes új szabályokat. Erről a legfrissebb tájékoztatás a kormány oldalán:

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól már nem kell maszk!

  1. július 02. – 17:17

Péntek napközben elértük az 5,5 millió beoltottat – ezt Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, így szombattól életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik, többek között megszabadulhatunk a maszktól.

  • Megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, azt már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell majd viselni.
  • Szombattól már  védettségi igazolvány nélkül is  be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nem lesz négyzetméter alapú létszámkorlát.
  • A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Az enyhítések mellett ismét felhívjuk a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában és még jelen van Magyarországon is. A  betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. 

Mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló.

(Kormany.hu)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here