Megkezdődött a Primanima

0
872

Szerda este a Jókai Mór Művelődési Központban teltház volt az 5. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál megnyitóján. A benevezett filmeket (77 rövidfilm és 30 gyerekfilm) három napon keresztül lehet megtekinteni. S idén először a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben, vagyis a BABtér nagytermében is vannak programok, mellyel egy új kulturális helyet is avattak városunkban.

Szerda este, október 19-én zajlott az 5. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál megnyitója a Jókai Mór Művelődési Központban. Az alaphangulatot a Terra Profonda zenekar adta meg, majd Visky Ábel Semmi bogár című kisfilmjét vetítették le, amelynek az utolsó frappáns mondata, a csattanó („Primanimán ott leszel?”) még sokáig ott zizegett a levegőben.

A megnyitóbeszédet Budaörs kabinetfőnökétől, Vágó Csabától (képünkön)  hallhattuk, mert – mint mondta – a városunk nagyon nehéz időket él most át és a polgármester, Wittinghoff Tamás éppen erről tudósít az egyik televízióban. (Ezekről a témákról bővebben itt tájékozódhat:https://budaorsinaplo.hu/varoshaza/20161019/koztorvenyes-megoldas-az-allami-extra-elvonas, valamint https://www.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20161018/perre-megy-az-allammal-az-iskolaiert-budaors).

A beszédben Vágó Csaba kiemelte, hogy a fesztivál szépen fejlődik, és bár még csak ötéves, mégis elérte a nagykorúságot, hiszen idén „12-nél több országból jöttek vendégek Mexikótól Japánig”. A nemzetközi közönségre való tekintettel a megnyitó szinkrontolmácsolással angol nyelven is elhangzott. A programoknak idén is a Jókai Mór Művelődési Központ ad otthont, valamint a Zichy Major, sőt bővült a helyszínek köre: az új találkozópont a régi posta épületében létrehozott BABtér lett. A BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér az animációtanítás egyik központja kíván lenni, és itt tartották az úgynevezett zéró napon Milos Tomic szerb animációs rendező workshopját is.

Ahogy az eddigi fesztiválokon már megszokhattuk, délelőttönként gyerekfilmeket vetítenek, délután pedig a rövidfilmeké a főszerep. A gyerekek ingyen nézhetik a műveket, majd az animációs játszóházat is kipróbálhatják. A filmeket nemzetközi zsűri, diákzsűri, valamint hangzsűri is értékeli, sőt még a közönség is bevonják, hiszen ők is szavazhatnak a nekik tetsző alkotásokra. A fesztivál négy napon át tart, az ünnepélyes díjkiosztót október 22-én, szombat este tartják a Jókai Mór Művelődési Központban.

A BABtér felújítási munkálatai még az elmúlt napokban is folytak, ám a megnyitóra már otthonossá alakult az új animációs közösségi tér. A kezdeményezés Budaörs városa, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésével valósult meg. Itt Patrovits Tamás, a fesztivál társalapítója rövid köszöntő után átadta a szót Árendás Péternek, az Illyés Gimnázium igazgatójának, aki felidézte az animációs képzés 2009-es indulását, amely a BABtérrel egy következő fejezetéhez ért, mely egy elhivatott csapat – Patrovits Tamás szakmai vezető, Spányik József producer, Ráthonyi Kinga művészeti oktató, Máté Orsolya gazdasági vezető – irányításával jött létre. A helyszínnel a jövőben sok terve van a fesztiválnak és a városnak is. Az épület egy animációs inkubátorház lesz, számos animációs- és grafikai tanfolyammal, műhelyfoglalkozással, művészeti és filmes rendezvényekkel, továbbá a Primanima állandó bázisává is alakulhat. Fülöp József, a MOME rektora kiemelte, hogy a magyar animáció akkor tud fejlődni, ha olyan műhelyek jönnek létre, amelyek befogadják a tehetségeket és engedik, hogy új utakat keressenek maguknak, valamint felelősségtudatot is kialakítanak bennük, hogy tisztában legyenek a mozgóképek fiatalokra tett hatásával. A BABtérnek ilyen funkciója lesz, ha megtöltik tartalommal. Vágó Csaba, Budaörs városának kabinetfőnöke is üdvözölte, hogy új kulturális központtal gyarapodik a város és reméli, hogy ezzel is lépéseket tesznek majd afelé, hogy Budaörsön kiemelt jelentőségű animációs közösség működjön.

Emellett megnyílt a V4Fanzine kiállítás Komornik Eszter kurátor bevezetőjével. A V4Fanzine egy alulról szerveződő nemzetközi kezdeményezés, melyben a visegrádi régiók alkotói egymás országainak kulturális szimbólumait felhasználva készítettek egy közös kiadványt. 

A részletes program: https://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20161007/szereted-a-rajzfilmeket-jon…

{gallery}primanima{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here