Megjelent az Ihlet magazin újabb száma

0
882

Világító „szövétnekek” ragyogják be Budaörs múltját

Megjelent az Ihlet magazin legújabb száma, melyet volt kollégánk, Eller Mária szerkeszt és ad ki, és amely elsősorban irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotásokat tartalmaz. Tavaly év végén jött ki az első, és témái erősen budaörsi kötődésűek. A mostani kiadványban például a szerkesztő egy hosszabb írást szentel néhai nagymamája Eller Pálné született Zierkelbach Mária, a helytörténeti kiadványokban „Eller-kötődés” a történelmi események által alakított életének.  

Eller Mária szerkesztő, Gulyás Boglárka festő, Pánti Anna operaénekes és zongorakísérője Pozsár Andrea volt a főszereplője néhány napja annak a verses-zenés, képzőművészeti kiállítással egybekötött borvacsorájának Érden, ahol bemutatták az Ihlet magazin legújabb számát is. Már a műsor elején, a szőlőből készült nedű mellé  In vino veritas, azaz Borban az igazság című verssel indítva, rögtön elhelyezték a vizes palackba zárt „szellemet” is, mely kiszabadult egy régi szódásüvegből.

Eller Mária: Pascal és egy üveg szóda a borvacsorához, Gulyás Boglárka Zárt pezsgés című festményéhez

„Az emberi szellem erős, / és ugyanakkor korlátolt”! – mondta Pascal, de nem vádolt. / Mondd! Isten nélkül is van hős? / „Az ékesszólás festmény(ünk), / ha tovább dolgoz(unk)rajta, / arckép helyett képet fest(ünk)” / és elönt minket a hála.

A víz az éltető erő, / csak tiszta forrásból igyad, / Belőle fakad jósággal,/ így nem riaszt a temető. / Oxigén nélkül meghalnánk, / „Az Isten gondolatában / elvész képzeletünk” talán, / a vágyak birodalmában.

A szén- és hidrogénatom, / oxigén nélkül palackban / nem  pezseghet mámorban, / hogy hagyja őt a hatalom.

„Isten ki él ősigazság”! / benne létezünk és vagyunk. / Őt imádva nem balgaság: / éltünk, ez a fő tanulság!

(Budaörs, 2019. szeptember 27. az idézetek: Blaise Pascal Gondolatok című művéből)

„Ohne Vergangenheit gibt es keine Zukunft” kezdte stílszerűen németül mondandóját Eller Mária az Ihlet Irodalmi és Művészeti Magazin főszerkesztője Babits szavait idézve, majd magyarra fordítva és befejezve a gondolatot: azaz „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”! (Bővebben: www.ihletmagazin.hu Rendezvények rovata. Figyeljék, Budaörsön városszerte az online újság főoldalán megjelölt helyeken az Ihlet magazin legfrissebb számát, mely ezekben az október közepi napokban és hetekben kerül kiosztásra ingyenesen, de mint írtuk, elsőként az érdi rendezvény résztvevői olvashatták!)

A verses-zenés, képzőművészeti kiállítással egybekötött borvacsorán ismét nászra kélt egymással az irodalom és képzőművészet a zenével, s ezúttal először társultak ehhez a gasztronómiai élmények is. Úgy tűnt, hogy a főként Budaörs hagyományait ápoló rendezvényen, végül is nem az érdiek váltak a célközönséggé, hanem a hűséges közeli és távoli ismerősök”  – nyilatkozta Eller Mária már a Budaörsi Naplónak.

Hozzátéve: „Nem jöhetett volna létre ez a csodás összművészeti rendezvény Gulyás Boglárka nélkül.” És Juhász Ferenc később elhangzó verséből kölcsözte a gondolatot, miszerint  „virágzunk Pánti Annával és zongorista barátnőjével Pozsár Andreával, valamint  Gulyás Boglárkával Egymás Mosolyában”! 

Ugyanis az est zenei közreműködői voltak még Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes és zongorakísérőjére Pozsár Andreára, akivel már több mint 10 éve sok közös műsorban szerepeltek együtt. Anna amellett, hogy lenyűgöző előadással andalította el a közönséget, kristály tiszta szépségű lelkülettel írt saját verseibe is beavatta a jelenlévőket. A borvacsorához illően Offenbachtól adott elő egy-egy bordalt, mind a műsor elején, mind annak zárásaként, és az est közepe táján meghallgathattuk Tosca imáját is. Pozsár Andrea Schubert Te vagy a csend művével kápráztatta el a közönséget.

A 4 fogásos borvacsorát úgy szolgálták fel a pincérek, hogy az szinte szerves részévé vált a műsornak. Az előétel előtt Beethoventől a Holdfényszonáta hangzott el Pozsár Andrea zongoraművésztől és zenei csemegeként szépen illeszkedett a műsorba Debussytől a Harangok is.

Az Ihlet irodalmi lap főszerkesztője az Ihlet legújabb nyomtatott számában megjelent verseiből és hagyományőrző publicisztikai írásaiból adott elő több részletet.  Klasszikusaink közül ezen az estén Juhász Ferencre és József Attilára emlékezve hangzott el Mária saját: József Attila költészete kitárja lelkemet című verse, továbbá az újság nyitóoldalára is felhívta a figyelmet, melyben a bevezető mellett található Juhász Ferencre emlékezem című verse. Juhász Ferenc Akinek szívére fújt az Isten című versét is felidézte Debussy Harangok című kompozíciója előtt.

A desszert után is maradt még a finomságokból, Máriának Bogi festményeihez kapcsolódó szonettjei, babonáról és pletykáról, barátságról, és megtudhatták a vacsoravendégek, hogy mit jelent számára az eucharisztia, a hálaadás és végül egy haikucsokrán keresztül visszatért gondolatban a nyárutó, a szüret, az aratás vidám hangulatához.

Ezután poharát magasba emelve ismét Pánti Annáé lett a főszerep Offenbach jókedvre derítő bordalával, majd ehhez kapcsolódva néhány szóval visszautalt még az Opera Nagyköveteként végzett munkájára. Ebből jócskán kaptunk ízelítőt a főétel és a desszert közti önálló műsorrészében elhangzott zenei anyagban és hittel és az operaénekes gazdag érzelemvilággal teli saját verseiben. 

A délután fél hét tájban kezdődött műsor este 10 óra körül ért véget, de nem akadt olyan résztvevő, aki korábban távozott volna.

Írta: E. M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here