Marcipán SE – életmód opció lányoknak

0
2364

Ismét díjazták kimagasló nemzetközi gyerek fitness sikereiért a Marcipán Tánc és Fitnesz Közhasznú Sportegyesületet.  A csapat képviselői 2017-ben, az év végén az egyik legnívósabb fitness-welness eseményén, a BioTechUSA –  FitBalance Award díjátadó gáláján vehették át két kategóriában is díjaikat. Az Év Sportegyesülete Díjat  Cservenyák Gabriella, az egyesület vezető- és válogatott keret edzője, míg a másikat tanítványa, az elmúlt év legsikeresebb versenyzője, Göbölös-Szabó Dorka, világbajnoki ezüstérmes vehette át.

Néhány hete kimagasló munkájáért a Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség is elismerésben részesítette az edzőt és tanítványát, valamint a legnagyobb utánpótlás és válogatott kerettel rendelkező Marcipán Sportegyesületet. Cservenyák Gabriellával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Milyen díjak ezek pontosan, és milyen súlya van ezeknek a sportág keretein belül?

Minden év végén összesítik a szövetség egyesületeinek hazai és nemzetközi sikereit. A díjakat a FitBalance Award Díjátadó Gáláján és a Szakszövetség Díjátadó ünnepségén adják át, az eseményen a legkiválóbb versenyzők, szakemberek és sportegyesületek munkáját értékelik.

Végtelenül büszke vagyok, hiszen évek óta mi hozhatjuk el az Év Sportegyesülete díját mindkét rendezvényről. Külön örömmel tölt el, hogy Göbölös-Szabó Dorka tanítványomat is az Év Gyerek Fitnesz Versenyzőjének választották. Dorka 2006-os születésű, 3 évesen kezdte egyesületünkben a fitneszt. Azóta rendületlenül űzi ezt a sportágat, és 6 éves kora óta évről évre hozza a nemzetközi sikereket. Öröm vele dolgozni! Alázatos, fegyelmezett céltudatos versenyző. Közösen megbeszéljük, miben kell még fejlődnie, melyek a következő feladatok. Edzéseken sokszor elég, ha csak a szememet nézi, tudja, mire figyeljen. Nem először áll Világ- és Európa Bajnokságon dobogón, hiszen 2012 óta válogatott kerettag. A 2016-os év Európa bajnoki címe után 2017-ben világbajnoki ezüstérmes lett. Reméljük, a 2018-as év is rendkívül sikeres lesz, hiszen egy remek utánpótlás csapat áll mögöttem.

2017-ben a 2007-es születésű Vaczkó Szelina világ- és Európa bajnoki bronzérmes 2016-ban már Európa bajnoki címet is szerzett.  Tóth Patrícia 10 évesen világbajnoki 4. helyezett és Európa bajnoki ezüstérmes, a 12 éves Mercs Gréta a legutóbbi Európa bajnokságon a dobogó második fokára állhatott. De nem sorolom tovább, hiszen ezért dolgozunk. A sikerért, a mozgás öröméért, mely mögött rengeteg lemondás, munka, de boldogság is van. Nem lehet elmondani, milyen érzés, amikor a himnusz a tanítványaimért szól! (A tavalyi EB-ről ITT írtunk.)

A fitnesz, mint sportág szélesebb körben nem olyan ismert. Mit érdemes erről tudni?

A Fitnesz egy összetett sportág. Azoknak ajánlott, akik szeretik a zenét, önmagukat tudják adni a színpadon, hajlékonyak, kecsesek, dinamikusak, ruganyosak és egyben erősek is. Nem utolsó szempont a kisugárzás! Főként lányoknak szól, de vannak fiú tanítványaink is. Edzéseken a különböző elemcsoportok alapjait sajátítják el a gyerekek. Minden tanítványunk kedvence az akrobatika. Természetesen csak azok tudnak fejlődni, akik az elvárásokat tiszteletben tartják és rendszeresen látogatják az edzéseinket.

A gyerek fitneszt 4 éves kortól ajánljuk. Akik hozzánk érkeznek, tudásszint és korcsoport szerint a megfelelő csoportba soroljuk. Budaörsön jelenleg 9 csoportunk működik. A bátrabbak már 5 évesen színpadra léphetnek, és a gyerek versenyeken 15 éves korig versenyezhetnek. Hangsúlyozom, versenyezhetnek, ha akarnak. Nálunk a versenyzés nem kötelező, csak a versenyző csoportjainkban. Viszont az Évzáró Gáláinkon minden tudásszintű tanítványunk (óvodás, kezdő, haladó, tanfolyami csoportok) szerepel. A csapatnak hihetetlen összetartó ereje van, meg kell tanulni együtt egymásért dolgozni, hiszen nemcsak egyéni kategóriákban, hanem duóban, trióban, csapatban és formációban is versenyezhetnek.

A „marcipánosoknak” több szövetség versenyein is lehet indulniuk, melyek ezek?

Ha kedvet kapnak, már a haladó szintű gyerekeink is indulhatnak a 2005-ben általam kidolgozott Super Fitness Show versenyein. Ez lehetőséget ad minden tudásszintű (haladótól az élversenyző kategóriáig) tanítványunknak a megmérettetésre. A versenyrendszer több szintből áll, melyen évről évre lehet feljebb kapaszkodni. A versenyre Kaposvártól Debrecenig érkeznek az egyesületek. A „marcipános” gyerekek ezeken a kötelező gyakorlatokon nőnek fel, és így haladnak azóta is a csúcsig. Mivel gyerekcentrikus versenyeink igen nagy népszerűségre tettek szert, és az egykor óvodás versenyzőink már junior és felnőtt versenyzőkké váltak, a felnövekvő nemzedéknek is lehetőséget adunk a hazai pályán való szereplésre.

Egyesületünk elnökének, Budai Lászlónak a javaslatára és kezdeményezésére 2016-ban megalapítottuk a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Akrobatikus Tánc és Fitnesz Szövetségét. Ősszel Magyar Kupát, tavasszal Magyar Bajnokságot szervezünk 260 versenyzővel, melyet idén április 14-én rendezünk meg. A szervezésben szülők is segítenek, hogy minél színvonalasabb versenyhelyszínt tudjunk teremteni a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola Tornacsarnokában a vidéki és Budapesti fitnesz egyesületek fogadására. A rangos eseményen az 1-3 helyezettek kupát, érmet kapnak, míg a további helyezettek ajándékkal, minősítő oklevéllel térhetnek haza. Az ATFSZ Szövetség által támogatott versenyeken a dobogós helyezettek pontot kapnak, melyet év végén összesítünk. 2019-ben eredményt hirdetünk. A versenysorozat kategóriáinak győztesei ajándékcsomagot és nyereményt kapnak. Az ATFSZ Fitnesz Gáláján bemutathatják gyakorlataikat.

A Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség versenyein kizárólag a nagyobb sportmúlttal rendelkező B, A, Elit kategóriás versenyzőink indulhatnak. Az IFBB Nemzetközi Fitness Szövetség által rendezett Magyar Bajnokságokon és Kupákon elért eredmények alapján rangsorolják az egyesületek munkáját. A Szakszövetség bonyolítja le a válogató versenyeket, melyekről lehetőség van a legjobbaknak a Nemzetközi (Világ- és Európa bajnokság) versenyekre való kijutásra. A MTFSZ legközelebbi válogató versenye május 19-én Kőbányán A Kőrösi Csoma Művelődési Központban lesz.

Akik 16 évesek elmúltak, folytathatják a fitneszt junior korcsoportban, de lehetőségük van az IDF Nemzetközi Táncszövetség hazai és nemzetközi táncversenyein indulni egyéniben vagy csapatban. A nálunk felnövő lányok nagy részére jellemző, hogy junior és felnőtt korosztályban is itt marad és heti három edzéssel készül a rangos versenyekre vagy fellépésekre. A legutóbbi, 2017-ben Pécsett rendezett Táncvilágbajnokságon 5 világbajnoki címet, 4 ezüst, és 3 bronzérmet szereztünk. A XV. IDF Táncvilágbajnokságon 15 ország 1700 versenyzője mérte össze tudását. Elkezdődtek a 2018-as Horvátországi Pulában megrendezésre kerülő Világbajnokságra való pontszerző válogató versenyek a táncszövetségnél. Február 24-25-én Üllőn megrendezett IDF Magyar Kupán 3 bronz, 7 ezüst, és 7 arany érmet szereztünk. A Magyar Bajnokság április 7-8.-án lesz, ahol folytatjuk a pontgyűjtést.

A versenyek mellett junior és felnőtt táncosaink 2016 és 2017 karácsonyán Csajkovszkij: Diótörő című színházi balett előadás szereplői voltak. Az előadást többször meg lehetett tekinteni a Kőrösi Csoma Művelődési Központban, mely hatalmas sikert aratott.

Miért olyan népszerű a fitnesz?

Hasonló élvezetet nyújt, mint a szertorna, de kicsit kevesebb időt, energiát kell befektetni. Ráadásul mindezt gyönyörű ruhákban! Egy nőies sportágnál a gyerekek számára ez nagy húzóerő jelent. A zeneválasztás is kötetlen, így több stílusban mutathatják meg magukat tanítványaink.

Rengeteg lehetőséget adunk, sokféle formában lehet űzni a ezt a sportot, ezért a hozzánk érkező gyerekek közül mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb kategóriákat (show, ligth, gyerek, junior fitness, modell, tánc kategóriák, egyéni, csapat stb.), így eleinte több lehetőségük van sikereket elérni.

Egy kívülálló nehezen tudja megítélni, hogyan értékelje helyünket a világban, de ha azt elmondom, hogy a két évvel ezelőtti világbajnokság hivatalos plakátjára Göbölös-Szabó Dorka fotója került, az sok mindent elárul. A 2016-os Európa Bajnokság plakátján Oravecz Anna szerepelt, aki a 2016-os Világ- és Európa Bajnokság ezüstérmese volt, azóta táncszövetség versenyén free show kategóriában világbajnoki címet nyert.

Hogyhogy minden évben Budapesten van az Európa bajnokság?

Az IFBB Nemzetközi Sportszövetség éves közgyűlésén a Gyerek Fitness Európa Bajnokság versenyrendezési jogát évek óta megszavazzák Budapestnek, 2018-ban Magyarország már Világkupát rendezhet. A világbajnokság rendezési jogát évekig Szerbia nyerte el. 2018-ban Szlovákiára esett a választás. Nem sokan rendeznek világméretű versenyeket, költséges és véget nem érő munkát jelent ez.

Mit érdemes még tudni a Marcipán SE-ről?

Tanfolyamainkat szeptemberben szoktuk meghirdetni, ilyenkor bemutatóval egybekötött beiratkozást tartunk, de egész évben nagyon nagy az érdeklődés a tevékenységünk iránt. Volt, akit már szeptemberben várólistára tettem, mert megteltek a csoportok. Természetesen folyamatosan lehet érdeklődni és a megüresedett helyeket feltöltjük az új jelentkezőkkel. Előtte mindig felmérjük tudásukat. Budaörsön kilenc, Herceghalmon kettő, Biatorbágyon, Törökbálinton egy-egy csoportunk működik kezdőktől a válogatott kerettagokig, biztosan be tudjuk sorolni az újonnan érkezőket a megfelelő csoportba. A Marcipán SE utánpótlás csoportjainak edzői a fantasztikus versenyzőiből választjuk ki a versenyzőinket, akik már gyermekkoruk óta ebben a környezetben nőnek fel. Már hamar megmutatkozik, kik szeretnének ezzel foglalkozni. Nem elég a magasszintű technikai tudás. Fontos, hogy a sportoló képviselje a „marcipános értékeket”! Akik 12-16 éve hozzánk járnak, értik mire gondolok.

Az évet nyári Évzáró Gálánkkal zárjuk június 13-án, a Törökbálinti munkácsi Mihály Művelődési Központban. Míg a budapesti kőbányai, kistarcsai, vecsési tanfolyamaink és versenyző csoportjaink június 10-én a Kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban.

Nyaranta bentlakásos és napközis táborokat szervezünk helyszíneinken, melyek időpontja áprilistól megtekinthető honlapunkon, a www.marcipanse.hu oldalon.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here