Ma van az Áldozatok Napja

0
64

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyről 1993 óta Magyarországon is megemlékeznek.

Minden társadalomban vannak olyan egyének, akik nem képesek vagy nem hajlandók betartani az emberi együttélés szabályait, néha pedig súlyosan megsértik azokat és bűnelkövetőkké válnak. Hosszú ideig a bűntető igazságszolgáltatás középpontjában kizárólag az elkövető és a cselekményének megtorlása állt, az áldozatokkal a pszichológia fejlődésével párhuzamosan a múlt század elején kezdtek foglalkozni.

Áldozatnak tekintünk mindenkit, aki bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, illetve azokat is, akiket a fenti cselekmények következtében testi, lelki sérelmet szenvedtek (hozzátartozó, szemtanú).

Az áldozatok által igénybe vehető konkrét segítséggel kapcsolatban a 24 órában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon (tel.: 06 80 225 225) tudnak személyre szabott tájékoztatást adni az Áldozatsegítő Szolgálat munkatársai.

Kapcsolódó esemény:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here