Lovastornára várnak Sóskútra

0
1186

Lovastorna: országos minősítő verseny a leglátványosabb lovas szakágban

Budaörsön sok minden van, de lovarda nincs. Így a budaörsiek többsége Sóskútra jár. Ahol  május 26-27-én még több embert várnak a környékről Lovastorna Sóskút Kupára. 

Közel 100 versenyzőt vár a szervező, a Sóskúti Szárnyaló Lovas Sport Egyesület az idei Lovastorna Sóskút Kupára, a Sóskúti Lovas és Élményparkba május 26-27-én. A tét – ahogy az más sportágak esetén is – a nemzetközi szinten is sikeres magyar lovastorna szakágban az EB és VB válogatott keretbe kerülés.

A május 26-án, szombaton 10.00-kor kezdődő versenyen először a legkisebbektől a nemzetközi szintű versenyzőkig mutatják be kötelező gyakorlataikat, míg 27-én, vasárnap kerül sor a csapatok, párosok és egyéni versenyzők látványos szabadon választott gyakorlataira, a döntőkre.

Jóllehet országszerte számos egyesületben van lehetőség ezzel a látványos és izgalmas lovassporttal megismerkedni, akár 4 éves kortól is, május utolsó hétvégéjén, a ’98 óta minden évben megrendezésre kerülő országos válogatóra 10 olyan egyesületből érkeznek lovastornászok, akik versenyszerűen űzik ezt a nemzetközi szinten is sikeres sportot.

Sokan nem tudják, de az EB és VB eredményeket tekintve a Magyar Lovassport Szövetség 7 szakága közül a fogathajtás után a lovastorna (voltizs) a második legsikeresebb szakág: a több mint 30 éves múltra visszatekintő versenysport a ’90-es évek eleje óta nemzetközi szinten is komoly sikereket ért el.

„A lovastorna a lovassportok között talán az egyik leglátványosabb: egyéniben, párosban és csapatban is indulnak versenyzők, és már 4 éves kortól nevel a sport és a ló szeretetére. Csapatban a legjobbak akár 8-9 éves kortól nemzetközi versenyen is indulhatnak és érhetnek el sikereket.” – mondta el Páska Ildikó, a Magyar Lovassport Szövetség Lovastorna szakágának vezetője, a Sóskút Kupát szervező Szárnyaló Lovassport Egyesület elnöke. A szakember hozzátette: „Az elmúlt több mint 20 év nemzetközi sikerei ellenére a szakág nagyon alulfinanszírozott, léte csupán az edzők lelkiismeretes és kitartó munkájának köszönhető. A versenyzők nehéz körülmények között, döntően saját finanszírozással oldják meg a felkészülést. Pedig ez az a lovassport, amely a nemzetközi sikereken túl, a legkisebbek számára is elérhető és élvezetes.”

A Lovastorna Sóskút Kupa a Sóskúti Lovas és Élményparkban, a Sóskúti Önkormányzat támogatásával kerül megrendezésre. Itt várják a lovassportok rajongóit, és mindazokat, akik az izgalmas verseny mellett szeretnének egy kellemes hétvégét is eltölteni az Élményparkban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here