Új kiállítás a városházán: Közösség és Közös Terek – ötletek a fenntartható társadalomra

0
158

Tegnap délután volt a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Egyesülete és a Budaörsi Polgármesteri Hivatal közös kiállításának megnyitója a 10. Építész Szüret eseménysorozat részeként, ami az egyesület tízéves fennállását is ünnepelte. Megnyitó beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester. A kiállítás egy hónapig látogatható.

„A kiállítás olyan művészeti gyakorlatot és projekteket mutat be, amelyek középpontjában a közösségek és a közös erőforrások állnak” – áll a kiállítást kísérő magyarázó szövegben. Továbbá: „A fenntartható közösség előfeltétele a fenntartható közös erőforrásokhoz való hozzáférés, amelyek ténylegesen képesek fenntartani magát a közösséget.” A téma lényege, hogy a közösen használt területek kihasználtsága növekedjen azáltal, hogy közösségek kreatív módon, új megközelítés szerint, valamint „a művészet, az építészet és a dizájn segítségével” újra gondolják ennek lehetőségeit, ami a helykihasználás mellett, a közösség érdekeit egyaránt szolgálja.

Wittinghoff Tamás megnyitó beszédében először méltatta a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Egyesületének az elmúlt tíz évben, a település érdekében végzett munkáját. „Az Építész Szüret elnevezésű, évről-évre megrendezett rendezvényükkel egyrészt figyelemmel kísérték a város fejlődését, ugyanakkor az egyesület tagjai terveikkel hozzájárultak a  település arculatának kialakításához is” – mondta.

Az idei, 10. alkalommal megrendezett Építész Szüret  másfél hónapig tartó programsorozat, voltak már városi séták a kőhegyi borospincéknél, budaörsi templomoknál és kiállítás, ebbe illeszkedik ez a  most nyílt is, mely a Közösségek és Közös Terek (Commons and Communities) címet viseli. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy nem az egyesület tíz évét tekintik itt át (arról az első kiállítás szólt és ITT írtunk róla) – bár kivonatos formában az is megjelenik -, hanem egy nagyon érdekes motívum mentén összegyűjtött ötletek tárháza, amelyek a nem kihasznált terek közösség által hasznosítható funkcióval való felruházását tűzi ki célul, mely új típusú közösségi térhasználat a művészet közreműködésével valósulhat meg. „Merjünk merészen fantáziálni arról, hogyan lehetne visszafoglalni a közösség számára eddig nem használt tereket! Ez izgalmas szellemi játék és kihívás minden kiállítás-látogató számára” – fogalmazott Wittinghoff Tamás. „Pontosan szimbolizálja ez a kiállítás azt is, hogy milyen típusú impulzusokat kapott a város az elmúlt évtized alatt a fiatal építészek közösségétől” – tette hozzá.

Dobos Botond, a Húsznegyven egyesület elnökének beszédéből az derült ki, hogy elsősorban a városi közösségekről szól ez a kiállítás. Napjainkban a legfontosabb téma a kimerülő természeti erőforrások és a környezeti katasztrófa, ami felé haladunk és amelynek gátja a fenntarthatóság lehet, ami nem csak a megújuló erőforrásokat jelenti, a társadalmi fenntarthatóság ugyanúgy a része. „A kiállítás olyan lehetőségeket mutat be, ahol művészek és különböző szakterületeken dolgozók együttes munkája során fejlesztik a városi lehetőségeket” – mondta. „Mi is több ilyen városi közösséggel dolgozunk együtt, célunk, hogy minél több ilyen kis közösség jöjjön létre és társadalmi párbeszédek induljanak el, hogy minél jobbá tudjuk tenni a saját környezetünket.”

A megnyitóra készült egy meglepetés is, frissre cserélték azt a műholdas térképet ábrázoló matricát az aula padlóján, ami annakidején, nyolc évvel ezelőtt szintén a Húsznegyven Egyesület kezdeményezésére került fel.

A kiállítás technikai okok miatt angol nyelvű, a képek persze magukért beszélnek, de a hozzájuk tartozó kísérő szövegek mindegyik elemének magyar nyelvű fordítása megtalálható egy-egy A/-4-es lapon, amit haza is lehet vinni tanulmányozni, esetleg inspirációt meríteni.

A kiállítás egy hónapig megtekinthető a városháza aulájában.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here