Kik kaphatnak térítésmentes influenza elleni védőoltást?

0
828

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is lehetőség nyílik a 60 éven felüliek, valamint életkortól függetlenül, egyes krónikus betegségben szenvedő személyek, illetve egyes munkakörökben foglalkoztatottak térítésmentes influenza elleni védőoltására.  A háziorvosnál kell kérnie.

Az influenza az influenzavírusok által okozott, ragályos légúti betegség. A legjellemzőbb tünetei: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek.
A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes: megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét (cukorbetegség), de ronthatja a vese, a máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények Pl.: hörghurut, tüdőgyulladás az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.
Az influenza elleni oltásnak az a célja, hogy egyéni védelmet nyújtson azoknak, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés súlyos lefolyású lehet.
Kiknek ajánlott az influenza elleni védőoltás?
Minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.
Javasolt még azoknak a személyeknek is az oltás, akik munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba, és könnyen megfertőződhetnek, illetve megfertőzhetnek másokat, akik betegekkel, idősekkel foglalkoznak, akiknek a munkaköre megkívánja a folyamatos jelenlétet. (egészségügyi dolgozók, önkormányzatnál, kormány ablakban, mentőknél, tűzoltóknál dolgozók, pedagógusok, stb.)  
A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.
A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást minden évben meg kell ismételni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést nem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 1-2 napon belül elmúlhatnak.
Legyen Ön is az elsők között, aki influenza elleni védőoltásban részesül! Az idei szezon védőoltásai már a háziorvosoknál rendelkezésre állnak.
A védőoltás beadásának pontos időpontjáról a háziorvosi rendelőben tájékozódhat.
 
Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya.
 
                                                  Bánsághy Balázs hivatalvezető nevében és megbízásából
                                                                 Dr. Katona Ildikó járási tisztifőorvos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here