Karanténkertészkedés Lechner Judittal

0
812

Budaörsön sok a kertes ház, és most, a kényszerű otthonlét idején nagyon felértékelődnek ezek a kis oázisok. Sokan csak most fedezik fel, mennyi örömet, gyönyörűséget, de még hasznot is kínálnak a kertek a gazdáknak!

A kiskertben elsősorban olyan zöldségfélékkel érdemes foglalkozni, amit frissen tudunk a konyhában felhasználni, vagy akár naponta szükség lehet rá. Ezek elsősorban a salátafélék, a zöldhagyma, a metélőpetrezselyem, a hónapos retek, de hát ezeknek májusban a szedése időszerű, vetni, palántázni most már  a melegigényes fajokat érdemes. Milyen palántát keressünk hát a piacon, ha még van néhány ágyásunk üresen, vagy letermett már benne a spenót, kihúzgáltuk belőle a hagymákat?

A legnépszerűbb méltán a paradicsom, és nagyon sok fajtáját megtaláljuk, friss fogyasztásra az apró, lédús szendvicsparadicsomokat, befőzésre a sűrű húsú, nagyobb gyümölcsű fajtákat, és aki hosszú távra tervez, két méterre növő lugasparadicsomokat is ültethet! Ezek folyamatosan hozzák a termést, de augusztusra már komoly támrendszert is igényelnek, akkora a növény súlya könnyen eldönti, és bizony a hírhedt budaörsi szél sokszor megtépázza őket.

Ahol volt már tavaly is paradicsom, ott mostanában a földben gyakran találunk apró magoncokat, ezeket is érdemes meghagyni, ha jó helyen vannak, mert szépen, erősen fejlődnek, a termés pedig mindig meglepetéssel szolgál, külön kaland várakozni az első kóstolásra… de ha korán szeretnénk szüretelni, vegyünk előnevelt, erős palántákat is, ami azért is jó, hogy még az augusztusi poloskainvázió előtt tudjunk eleget leszedni befőzéshez és a nyári reggelikhez. A szép sötétzöld, zömök palántákat keressük, de még ezeknek is érdemes leszedni az alsó két-három levelét, hogy jóval mélyebbre tudjuk ültetni, mint ahogy volt a cserépben! A növények így erős gyökérzetet tudnak fejleszteni, nagyobb biztonsággal találnak vizet szárazságban is.

A paradicsom mellé érdemes bazsalikomot ültetni, hogy odacsalogassa a megporzókat, és elriassza a kártevőket! A büdöske, vagy bársonyvirág a másik társnövény, ami szintén hasznos rovarokat vonz a környékre virágaival. Mindkettőből alacsonyabb fajták palántáit keressük, nehogy túlnőjék a paradicsomokat…

A bazsalikomból az ablakládába is érdemes ültetni, hiszen már az illata is jókedvre hangol, ha megsimogatjuk a kis bokrot! Mindig a hajtáscsúcsokat csípjük ki, a zsenge levelekkel együtt, egy erős levélpár fölött, így nem kezd virágozni, hanem a levélkék tövéből kihajtanak az alvórügyek, újra kétfelé ágazva tovább bokrosodik a növény, így egészen őszig kínálja a friss leveleket! Nagyon meghálálja az átültetést, akár háromszor is kerülhet egyre nagyobb cserépbe, rögtön megújulva terebélyesedik tovább, és szeptember vége felé, ha bevisszük, majd szobanövényként nevelhetjük tovább akár karácsonyig. Mivel sok fajtája van, már a vásárláskor érdemes óvatosan végigsimítani, hogy kiszabaduljon az illat, és a fahéj, a menta, a szegfűszeg, vagy éppen a citrom aromáját végigpróbálva kiválasztani közülük a legkedvesebbet.

A bazsalikom a balkonra is jó választás, akár az egynyári virágok közé is ültethetjük, „haszonnövényként” pedig apró gyümölcsű paradicsomot, chilipaprikát válasszunk!

A kertben a tavalyi komposztdombot se hagyjuk üresen, vessünk bele mézédes kanadai sütőtököt, hatalmas leveleivel, gyönyörű virágaival is vidámságot áraszt nyári reggeleken, de készüljünk fel rá, hogy méterekre képes elfutni! Ha kisebb a hely, néhány cukkinipalánta is megteszi, azok is hamar beborítják a ládát, és öröm figyelni a termések látványos, gyors növekedését.

A zellerpalántákról se feledkezzünk meg, ha a gumója nem is nő meg Budaörsön túl nagyra, a leveleit egész nyáron használhatjuk fűszerezésre.

De nemcsak a test, a lélek is éhezik, mégpedig a virágok szépségére… még vethetünk rézvirágot, dísznapraforgót, pillangóvirágot, őszirózsát, hogy a nyári kert megteljen színekkel, illatokkal, vidám rovarnépséggel, pompás pillangókkal! Ha az ember fölegyenesedik a kapálásból, gyomlálásból, fájós derekát tapogatva, a virágokban gyönyörködve megpihen, és újult erővel folytathatja a kerti munkát, ami után elégedettséggel, jóleső fáradtsággal kinyújtózva, derűs álmokat várva térhet nyugovóra.

Írta: Lechner Judit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here