Cikkünk már megjelent a 2018. decemberi karácsonyi mellékletben, ez után közlés.
A hagyományos ételektől eltérve, a háziasszonyok számára gyorsan elkészíthető ételeket ajánlunk ünnepi ebédekre vagy vacsorára, hogy a szenteste és a karácsony mindenkinek nyugodt és békés legyen. A végeredmény pedig egy nagyon finom és különleges menü.
Parmezánkrémleves:
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 burgonya
- 5dkg vaj
- 1 leveskocka
- 1 kis doboz reszelt parmezánsajt
- 1 dl 30%-os tejszín
A vajon megpirítjuk a hagymát. A megfőtt burgonyát apró kockákra vágva hozzákeverjük a hagymához és pirítjuk. Fölöntjük vízzel. Beledobjuk a leveskockát. Amikor a krumpli puha, összetördeljük a krumplit. Majd beleöntjük a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor elkezd forrni, beleöntjük a tejszínt. Kevergetjük közben, mikor besűrűsödött, akkor kész. Levesszük a tűzről. Olíva olajon párolt koktélparadicsommal díszíthetjük, és tálalhatjuk.
Fokhagymás petrezselymes japán lepényhal filé
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 db Family Frostos japán lepényhal filé (elérhető áron 1kg-os csomagolásban)
- 4 gerezd fokhagyma
- vaj
- himalája só
- 1 csokor petrezselyem
- 1 citrom
A halfiléket jól megsózzuk. Fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát. Vajon kisütjük, közben óvatosan forgatjuk. A végén apróra vágott petrezselyemmel és citrommal díszítjük. Adhatunk hozzá steakburgonyát.
Köretnek
Steakburgonya
Hozzávalók:
- 6 nagy burgonya
- 1 zacskó BBQ fűszerkeverék
- 4 ek kukoricaliszt
- 4 ek búzaliszt
A burgonyát megfőzzük, de nem túl puhára. Hasábokra vágjuk. Összekeverjük a BBQ keveréket a kukorica-és búzaliszttel, majd ebben megforgatjuk a krumplikat. Végül olajban kisütjük őket. A burgonyát előző nap elő lehet készíteni, így másnap csak sütni kell.
Baconbe tekert töltött csirkemell sajtszósszal
Hozzávalók:
- 6 szelet csirkemell filé
- 2 cukkini
- 4 kápió paprika
- 12 szelet bacon
- oliva olaj
- petrezselyem
Sajtmártás:
- 20-30dkg trapistasajt reszelve
- vaj
- liszt
- 1 ek vegeta
- tej
A kiklopfolt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. A cukkinit vékony szeletekre, a paprikát apró kockákra felvágjuk. A csirkemellbe 1 vagy 2 szál cukkinit rakunk, megszórjuk apró paprikával, összegöngyöljük és betekerjük bacon szeletekbe. Jénaiba fektetjük a csirkemell tekercseket, rászórjuk a maradék cukkinit, paprikát. Meglocsoljuk oliva olajjal, befóliázzuk. 200 fokon 45 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel. Besameles sajtmártással tálaljuk.
A hús sütési állapotra még előző nap előkészíthető. Másnap csak sütni kell és a sajtmártást elkészíteni frissen.
Köretnek:
Mandulás burgonya
Hozzávalók:
- 6 nagy burgonya
- 2 tojássárgája
- ízlés szerint vegeta vagy só
- 2 ek liszt
- 1 ek vaj
- 1 nagy zacskó gyalult mandula
- olaj
Előtte való nap elkészíthető, hogy másnap csak sütni kelljen. A burgonyát puhára főzzük a héjával együtt. Megpucoljuk, összetörjük villával. Hozzáadjuk a lisztet, vajat, tojássárgáját és sózzuk. Gombócokat formálunk, majd mandulában megforgatjuk. Egy éjszakát hűtjük és olajban kisütjük.
Saláták:
Almás hagymás céklasaláta
Hozzávalók:
- 1 vödör ecetes cékla
- 1 nagy alma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis doboz görögjoghurt
- 3 ek majonéz
- 1 csipetnyi bors
- 1 csipetnyi pirospaprika
- 1 csipetnyi só
Összekeverjük a joghurtot, a majonézt, a sót, borsot és pirospaprikát. A céklát, az almát és a hagymát lereszeljük. Leszűrjük a levüket és belekeverjük az öntetbe. Petrezselyemmel díszíthetjük. Ínyencek még narancsot is kockázhatnak bele.
Kapros kukorica saláta
Hozzávalók:
- 1 konzerv kukorica
- 1 kis doboz tejföl
- 2 ek majonéz
- 1 csokor kapor (előre lefagyasztva, hogy könnyen letörjenek az apró szálak, amiket felhasználunk majd)
Összekeverjük a majonézt, a tejfölt és a kaprot. A konzerv kukoricát átmosva, lecsepegtetve hozzákeverjük. Díszíthetjük még kaporral.
Ezek a saláták szintén gyorsan előkészíthetők előző este.
Desszertek
Diós barackos desszert
Ez akár 3 héttel előtte is elkészíthető, de akár ajándékba is adhatóak.
Hozzávalók:
- 125g szárított sárgabarack felkockázva
- 2 kisüveg barackpálinka aroma
- 2 csomag marcipánmassza (narancssárga vagy fehérszínű)
- 1 ek porcukor
- 3 tábla Boci tejcsokoládé
- 14 db felezett dióbél
A felkockázott sárgabarackot egy éjszakára aromába áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, összegyúrjuk a marcipánnal és porcukorral. Vizezett kézzel könnyebben végezhető a gyúrás, majd gombócformálás. Az apró, bonbon nagyságú gombócokat a vízgőz fölött felolvasztott csokiban megforgatjuk. Egy dióval díszítve a hűtőbe rakjuk megdermedni. Egy éjszakát állni hagyva leszedjük a papírról és dobozolhatjuk, vagy fogyaszthatjuk. Hűtőben tárolandó, de nem romlandó. Hónapokig is eláll. Férfiaknak a legjobb ajándék, ha aroma helyett valódi pálinkát használunk. Nem vallhatunk vele kudarcot!
Fekete-fehér kocka
Hozzávalók:
Első réteg:
- 15 dkg vaj
- 4 ek kristályukor
- 3 ek kakaópor
- 2 tojás
- 20 dkg daráltkeksz
- 7dkg kókuszreszelék
- 5 dkg daráltdió
- 1-2 dl tej
Második réteg:
- 12,5 dkg vaj
- 1dl tejföl
- 2 ek főzés nélküli vaníliás pudingpor
- 10dkg porcukor
Harmadik réteg:
- 3 tábla Boci tejcsoki
Az első réteghez megolvasztjuk a vajat, a tűzön hagyva beletesszük a cukrot, kakaóport és tojást. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a daráltkekszet, kókuszt és daráltdiót. Pici tejet adunk hozzá, hogy bele tudjuk simítani egy hosszú üvegtálba, esetleg jénaiba.
A második réteghez a vajat elkeverjük a pudingporral, tejföllel és cukorral. Rákenjük az első rétegre.
A Boci csokikat felolvasztjuk vízgőz felett, ráöntjük és elsimítjuk a süti tetején. Lehűtjük és másnap szeletelhetjük. Hűtőben tárolandó!!!
Összeállította és az ételeket elkészítette: Kótányné Tóth Éva, fotók Kótány Katica