Karácsony Gergely Budaörsön kezdte az őszi politikai szezont

0
1403

„Ha tényleg azt gondoljuk, hogy változás kell, mégpedig ’18-ban kell a változás, ha tényleg azt gondoljuk, hogy nem egyszerűen egy kormányváltásra, hanem egy politikai rendszer lebontására van szükség, akkor mindenkinek kutya-kötelessége elgondolkodni azon, hogyan tudunk együttműködni” – mondta Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szeptember 14-én késő délután a budaörsi fórumán.

Karácsony Gergely az őszi politikai szezont Budaörsön kezdte szeptember 14-én csütörtök késő délután. „Az ellenzék legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltje” – mutatta be őt párttársa, Barabás Richárd, a közvélemény kutatásokra hivatkozva.

Majd először a Párbeszéd „helyi emberét” Hegyesi Beát kérdezgette arról, hogy került a politikába. „Én tipikusan az az ember vagyok, aki a csináljon már valaki, valamit felszólításra úgy dönt, hogy én leszek az a valaki” – mondta, és az is kiderült, hogy azért éppen ezt a kis pártot választotta, akiket előbb aktivistaként majd megyei funkciót vállalva támogat, mert a vezetőit el tudja képzelni a saját baráti körében. A hölgy 17 éve lakik Budakeszin, de állítása szerint Budaörsöt és a választókörzet mind a 17 települését jól ismeri. Eddigi eredményei közül azt emelte ki, hogy sikerült megakadályozniuk Budakeszi közepén egy nem odavaló többszintes pláza megépítését. Pártpolitikusként a szociális ügyek, kiemelten a női esélyegyenlőség, a határon túli magyarság és a devizahitelesek problémái foglalkoztatják. Szakpolitikusként pedig az uniós pályázati pénzek elköltésének az ellenőrzésével, és a térség közlekedése szempontjából fontos az M0-ás körgyűrű bennünket érintő szakaszának a megépítése érdekli.

Karácsony Gergely, mielőtt a kampánybeszéde lényegére tért volna, két embert köszöntött a nézők közül: Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét, akinek nagy tisztelője és „aki egy nagyon régi és nagyon rutinos polgármester, aki viszont nem vált rutinossá abban az értelemben, hogy még mindig innovatív városvezető”; és a saját apósát, mert elmondása szerint az idős férfi most először vett részt a veje politikai fórumán.

Az ellenzéki politikai fórumok fő kérdése kétségtelenül az összefogás, hogy sikerül-e vagy sem, és kinek mi a véleménye róla. Karácsony Gergely már 2011-ben is az ellenzéki összefogást tartotta volna szükségesnek, de 2014-ben a választások előtt mégis „nagyon nagy levegőt kellett venniük a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselőinek, hogy elfogadják Gyurcsány Ferenc harmadik, és Fodor Gábor negyedik országos listás helyét jelentő ellenzéki megállapodást”.

Zugló polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje két esetből tanulta meg, hogy nem lehetetlen reménytelennek tűnő helyzetből nyerni: 2014-ben Budapesten csak a XIV. kerületben fordítottak a választópolgárok. Az addig Fideszes polgármestert lecserélték a baloldali Karácsony Gergelyre. Amikor pedig idén áprilisban időközi választás volt Zuglóban, a DK-MSZP-Párbeszéd közös jelöltje majdnem kétszer annyi szavazattal nyert, mint a Fidesz-KDNP-é.

Majd így fogalmazott „(…) Azt az utat javaslom, hogy ha tényleg azt gondoljuk, hogy az ország nagy bajban van, és szerintem jól gondoljuk, ha tényleg azt gondoljuk, hogy változás kell, mégpedig ’18-ban kell a változás, ha tényleg azt gondoljuk, hogy nem egyszerűen egy kormányváltásra, hanem egy politikai rendszer lebontására van szükség, akkor mindenkinek kutya-kötelessége elgondolkodni azon, hogyan tudunk együttműködni” – mondta. – „Én nem kérek mást a pártoktól, én azt szeretném, ha sikerülne elérni, hogy minden körzetben egy hiteles, igaz ember induljon el, ezzel a(z orbáni) embertelen és hiteltelen rendszerrel szemben. Ennyi. Ugye miniszterelnök-jelöltből már van néhány és lesz még. Szerintem ez jó dolog. Jó dolog, hogy vannak emberek, és én is ezért vállaltam el ezt a küldetést, akik kiállnak önök elé, hogy elmondjam azt, hogy milyen Magyarországot szeretnék.” Majd arról beszélt, hogy akik változást akarnak, különböző okokból akarják ezt, és akiket meg kell győzni arról, hogy 2018-ban menjenek el szavazni, nagyon különböző emberek. „Természetesen én is egy pártot képviselek. De vannak olyan helyek, ahol azért fogok küzdeni, hogy egy másik párt kiváló jelöltje legyen jelölt.” Az az ember, aki integratív. Majd hangsúlyozta, hogy a kormányváltás csak egy eszköz, nem cél, és az ellenzéket megosztó vitákat azért is kell nagyon gyorsan lezárni, mert az Orbán utáni Magyarországnak, „amit építenünk kell”, pont az együttműködésről és az összetartozásról kell szólnia.

A fórumon természetesen kérdéseket is fel lehetett tenni. Egy javaslat: a piramisjáték szabályai szerint hozzon el szavazni mindenki öt embert és a végén kilencmillióan leszünk. Volt, aki szerint alkotmányos válság van, és erről kellene inkább az ellenzéknek beszélnie. Más a PM oktatáspolitikájára volt kíváncsi és abban az alternatív iskolák szerepére. Megint más a közös értékkategóriákra kérdezett rá. Karácsony Gergely sok megállapítással egyetértett, néhánnyal nem, és válaszában egy olyan nemzetközi kutatást emelt ki, amely szerint Magyarországon a legkisebb az esélye annak, hogy egy férfi vagy nő magasabb státuszú helyzetbe kerüljön az élete során, mint ahova megszületik. S ami még megdöbbentőbb: ez a felmérés 2010-es!

Jól tükrözte mind az előadó, mind a fórum résztvevőinek az értékrendjét az utolsóként szót kérő idősebb hölgy mondandója: „(…)Nem lehet démonizálni. Senkit. Orbán Viktort se és Gyurcsány Ferencet se.  Sok igazság van abban, amit mond. Az, hogy valamit eltolt, ezt már akkor tudtuk. De próbálja helyrehozni, sokféle képen. S hogy senki nem hisz neki, ez meg egy katasztrófa.” A miniszterelnök-jelölt pedig úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor nem egy démon, hanem egy cinikus politikai gazember, és ez pont elég ok arra, hogy leváltsuk.”

A résztvevők a hallottak mellett a Párbeszéd 12 oldalas kiadványát is hazavihették. Benne a párt választási programja 11 pontban összefoglalva, egy interjú Karácsony Gergellyel, a miniszterelnök-jelölt életrajza és néhány kép a mindennapjairól, illetve Hajós András és Bálint gazda „ajánlása”. S persze a PM választási szlogenje: „Építsünk egy olyan országot, ahol MINDENKI SZÁMÍT!”

A fórum videója itt tekinthető meg!

Szerzők: EE és Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here