Jövőre minősítik a játszótereinket

0
970

Budaörsön 26 játszótér található 240 különféle játszóeszközzel. Sajnos van olyan, ahol a játszóeszközök már több mint tízévesek, de vannak mostanában felújítottak is.

„Annyi jó játszótér van Budaörsön, a gyerekekkel sorra járjuk őket. Délelőtt az árnyékos helyeket, délután a naposabbakat” – mondja az egyik édesanya, aki barátnőjével a „hajós” játszótéren beszélget a Domb utcánál. „De azért nem egyformák. A Patkó utcain alig van hinta és csúszda és semmi érdekes. A Napsugár sétánynál pedig már egyre több a gyerek és nem tudom felújították-e mióta megépült” – válaszolja a másik.  Mire egy papa is megszólal: „A lakótelepen tényleg rengeteg játszótér van, de bent a városban alig. Pedig ott sem mindenki kertes házban él.” Persze erre is volt még válasz: „A kamaraerdei talán a legjobb, és ott park is van, meg focipálya a nagyobbaknak.”

Egy nagymama szerint azonban nem is az a lényeg, hogy milyenek a játszóterek, hanem az, hogy legyen bőven hely, ahol a gyerekek biztonságosan futkoshatnak és az anyukák, apukák, nagyszülők ne csak üljenek és beszélgessenek, hanem figyeljenek is rájuk, akár ötleteket adva a kisebbeknek az együtt játszáshoz.

Budaörsön 26 játszótér található 240 különféle játszóeszközzel. A játszóterek kapuinak napi reggel 8-kori nyitását és este 8-kori zárását a Control Side biztonsági cég végzi, a BTG munkatársai pedig hetente ellenőrzik a parkok és a játékok állapotát. Sajnos van olyan, ahol a játszóeszközök már több mint tízévesek, így kicsit divatjamúltak, de mivel a karbantartásuk folyamatos, bátran lehet őket használni.

Tény, hogy a régebbi játékok már nem olyan szórakoztatóak a gyermekek számára, mint korábban, ezért a parkfenntartás munkatársai most mérik fel, hogy melyeket kellene minél előbb kicserélni. „Sajnos azonban erre az önkormányzat idei költségvetésében nincs keret, de reméljük, hogy a következő években lesz” – jegyezte meg lapunk kérdéseire válaszolva Szabó Imre, a BTG parkokért felelős üzletágának vezetője.

„A játszótereket négyévente ellenőrzi egy erre szakosodott cég, amely a részletes vizsgálat és az esetleges hibák javítása után kiállítja a megfelelőségi tanúsítványokat. A következő ilyen ellenőrzés 2019-ben esedékes” – tette hozzá Federics Judit, a BTG munkatársa.

Végül egy mondat a rongálásról: bár ezek száma jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest,  főként a nyitott játszótereket esténként a környékbeli fiatalok bizony nem rendeltetésszerűen használják. Ezért aki bármilyen problémát, szemetelést vagy rongálást tapasztal, az jelezze a park@btg.hu címen, illetve a játszóterek kapuján kifüggesztett házirendeken szereplő telefonszámon, és a BTG munkatársai egy-két napon belül intézkednek.

(A budaörsi játszótereket bemutató cikksorozatunk ITT érhető el.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here