Január 31-ig érvényes az éves és a megyei autópálya matrica!

0
1416

Ha még nem váltotta meg a 2018-as évre vonatkozó éves autópálya matricáját, ma még megteheti. A 2017-es évre vásárolt matricák érvényessége ugyanis 2018. január 31-én lejár, és az utólag megváltott matrica is pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

 

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem mentesíti az utazót a pótdíjfizetési kötelezettség alól, a díjköteles szakaszon való utazás az utólag megváltott matrica ellenében is jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Az autóvezető többfajta matrica közül választhat az útvonalának és az utazás időtartamának megfelelően. Fontos tudni, hogy a megyei autópálya matrica, amely adott megyékre biztosít úthasználatot, a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényes. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Az éves autópálya matrica, amely szintén a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig használható Magyarország összes fizetős útszakasza.  Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Autópálya matrica vásárlás esetén a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot, ehhez minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség. Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) a lejárat után egy évig szükséges megőrizni. Magyarországon az úthasználati díj megfizetése a gépjárművek megállítása nélkül elektronikus úton, a rendszám alapján a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően.

Az autópálya matricák árai az idei évben nem emelkedtek, a pontos összegekről és egyéb hasznos információkról forrásomon, az alábbi honlapon tájékozódhat: www.autopalyamatrica.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here