Így tudsz segíteni a tűzből kimentett Margó néniéknek

0
357
Ezen a számlaszámon lehet segíteni annak a budaörsi családnak, amelyiknek a háza szeptember 1-én csütörtök délután leégett a Rába közben: 1177342506444800, külföldről utalás esetén elé kell írni, hogy „hu 05”. (A család egyéb jövedelme nem erre a számlára érkezik, ezen csak az adományokat fogadják!)
A múlt pénteki híradások szerint két egybeépített, budaörsi családi ház tetőszerkezetében csaptak fel a lángok a Rába közben, amelyet öt vízsugárral oltottak el a a törökbálinti, a fővárosi, valamint a budaörsi  tűzoltók. A konyhában lévő gázpalackokat szerencsére sikerült időben kivinni, hiszen ha azok felrobbannak, még nagyobb lett volna a kár. Viszont a ház tetőszerkezete így is teljesen leégett, a házban lévő bútorok, ruhák, eszközök, egyebek pedig használhatatlanná váltak.
Az épületekben egy idős házaspárt élt, a 82 éves Csaba bácsi  és felesége Margó néni. Továbbá a fiuk, az 51 éves Csaba, aki a feleségével és a 12 éves kisfiukkal nemrégiben költözött haza külföldről. (Az idős házaspár másik fia, aki korábban segített nekik, főként az édesapának az édesanya ápolásában,  öt éve hunyt el, testvére ezért is tért vissza Budaörsre.)
A tűztől a ház lakhatatlanná vált, ezért a budaörsi önkormányzat ideiglenesen, fél évre egy bútorozatlan szociális bérlakásban helyezte el őket. A legfontosabb dolgokat a családsegítő munkatársai vittek már nekik, de még nagyon sok mindenre  lenne szükségük.
„Magamnak nem szeretnék senkitől, semmit kérni, hiszen vannak nálam jobban rászorulók” – fogalmazott a Budaörsi Napló kérdéseire válaszolva Csaba. „De a szüleimnek minden segítség jól jön és köszönjük” – tette hozzá. Az elégett tárgyi emlékeket, amelyek az évtizedek alatt felhalmozódtak a leégett házban, természetesen nem lehet már pótolni. De összefogással talán minden mást igen!
A tűzoltóság hivatalosan még nem állapította meg a tűz okát, de elektromos hibára gyanakszanak, ami azonban Csaba szerint nem valószínű. Ugyanis az első lángok a külső teraszon csaptak fel, ahol nincs sem konnektor, sem vezeték, és egy éve alig használták. A ház jelen állapotában lakhatatlan – erősítette meg a közleményben leírtakat a férfi lapunknak -, de az még nem dőlt el, hogy fel lehet-e újítani vagy teljesen le kell bontani. Mindkettő elsősorban pénz kérdése, hiszen a törmelékek elbontása és elszállítása is több millió forintos tétel. „Az önkormányzat felvetette, hogy a szüleimet felvennék az idősotthonba, ami megfontolandó ugyan, de a nem igazán szeretnék” – tette hozzá. A cél tehát inkább a ház rendbehozatala, a realitásokat figyelembe véve.
Aki a pénz átutalásán túl egyéb módon (is) segítene, az Csabának ezen az e-mail címen tud közvetlenül üzenni: budaorsituz@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here