Különleges szarvasok érkeztek a Budakeszi Vadasparkba

0
1018

Jövő héten itt az őszi szünet, amikor minden gyerekes család a feje tetején áll, és szülők rohamtempóban próbálják érdekes programokkal lefoglalni a kipihent gyerekeket. Szerencsére a mi városunkhoz igen közel van egy remek programlehetőség, a Budakeszi Vadaspark, ahol mostantól a rendkívül ritka Dybowski-szikaszarvasokat is lehet látni.

 

A Dybowski-szikaszarvas

A Dybowski-szikaszarvas a párosujjú patások rendjéhez, a szarvasfélék családjához tartozik. Egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 cm hosszú, marmagassága 65 és 105 cm, testtömege pedig 73 és 117 kg közé tehető. Szőrzetének színe vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, hogy ügyesebben tudjon beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé „sötétedik”. A szikaszarvas alapvetően társas lény: nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik.

A Budakeszi Vadasparkba, ahol természetes élőhelyükön lehet megtekinteni a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat, most egy újabb kuriózumértékű állatfaj érkezett, amely ugyan szorosan kötődik a hazai faunához, a legtöbbünk mégsem találkozhatott vele élőben. A szikaszarvast, vagyis egyik alfaját, a Dybowski-szikaszarvast (Cervus nippon hortulorum) eddig ugyanis csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek, és ahol állományai azóta is megtalálhatóak. Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó állat hazai telepítésének sikerességét az is biztosította, hogy a szikaszarvasok jól bírják a téli hideget, ezáltal könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz.

A Budakeszi Vadaspark gím- és dámszarvasokból álló szarvasállományához két hónappal ezelőtt, a Fehérvárcsurgói Vadaskertet kezelő VADEX Mezőföldi Zrt. jóvoltából egy fiatal Dybowski-szikaszarvas tehén és egy fiatal bika érkezett. A szikaszarvas párt az ilyenkor természetes, állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszak után mostantól a nagyközönség is láthatja.

„Egy új állatfaj érkezése mindig rendkívül izgalmas esemény a Vadaspark életében, mind a szakembergárdánk, mind a látogatóközönségünk szempontjából. A szikaszarvasok befogadásával ráadásul tovább erősödött a Vadaspark rezervátum jellege, ugyanis veszélyeztetett fajról van szó, mely megóvása kiemelt természetvédelmi feladatunk. A fiatal, életerős tehén és bika ráadásul a terveinknek megfelelően épp a párzási időszak kellős közepén érkezett hozzánk. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy olyan, a lehető legideálisabb körülményeket biztosítsunk nekik, hogy május-június tájékán újszülött szikaszarvasokat köszönthessünk, és innen, Budakesziről is támogathassuk a hazai szikaszarvas populációt” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Reméljük, a tavaszi szünetben már az újonnan született kis szikaszarvasokat is láthatjuk Budakeszin.

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here