Idén is elindult a Szerelmi7Próba

0
126

Idén is megszervezte a Szerelmi7Próba elnevezésű programsorozatot és játékos párterápiát a Budaörsi Párkapocs Egyesület. A 2024. január 17-től február 25-ig tartó időszakban házaspárok, szerelmespárok közös élményszerzések során építhetik kapcsolatukat, ehhez hét nyilvános rendezvényen vehetnek részt és két, a projektet támogató budaörsi cég kedvezményeiben részesülhetnek. Az első esemény szerda este volt a PostArt-on, ahol Dr. Pécsi Rita Egymás kedvéért születtünk című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A Szerelmi7Próbát 2017-ben rendezte meg először a Budaörsi Párkapocs Egyesület, a Házasság Hete nemzetközi eseménysorozat keretében. (Az Angliából indult kezdeményezéssel összhangban Magyarországon is országos eseménysorozatot rendeznek meg 2008 óta a keresztény egyházak és civil szervezetek.)

A Szerelmi 7 próba lényege, hogy a párok regisztrációt követően egy útlevelet nyomtatnak ki maguknak, amelyet magukkal visznek a rendezvényekre és ezen igazolják nekik, hogy ott voltak és teljesítették az adott próbát, illetve ez jogosítja fel őket a támogató partnereknél kedvezmény igénybevételére.

Az egyik támogató idén is a budaörsi uszoda, ahogy a korábbi években, az útlevél bemutatásával a pár uszodajegy vásárlásával igénybe vehetik a wellness részleget. A másik a Fekete × Fehér kávézó és pékség a Nefelejcs utcában, ahol egy közös reggelit lehet kedvezményesen elfogyasztani párban.

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár előadásával kezdődött január 17-én, szerdán az idei Szerelmi7Próba programsorozat, amelyben a férfi és nő különbözőségeit elemezte, de mindig azt hangsúlyozva, hogy a kettő egymásnak kiegészítője és úgy alkotnak egy egészet. Bár a világban az elmúlt évtizedek során a férfi és nő egyenjogúságára való törekvések megerősödtek, ez nem jelenti azt, hogy egyformának kell lenni és a megkülönböztethetetlenségig össze kell vegyíteni a két nemet, hiszen mind a kettőre szükség van és a két különböző minőség, ha összeadódik, abból új érték jön létre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a különbözőségből eredő félreértéseket az ismeretszerzéssel ki lehet küszöbölni. Például ha egy feleség tudja, hogy a férfiak, amikor egyszerre csak egy dologra tudnak figyelni, az tényleg azt jelenti, hogy közben nem képesek érzékelni semmi mást, akkor a feleség ilyenkor nem haragszik meg a férjére, ha nem hallja, amit mond neki, mert tudja, hogy nem szándékosan nem figyel. De gondot szokott még okozni a házaspárok életében az a különbözőség is, hogy a férfiak elvonulnak, hogy egyedül gondolkodjanak problémákon, míg a nők éppen ellenkezőleg, hangosan szeretnek gondolkozni és megosztani párjukkal a gondokat, így elutasításnak élhetik meg a férfi viselkedését.

Ez és egyébként számos egyéb férfi és női tulajdonság eltérősége onnan eredeztethető, hogy a magzati kor nyolcadik hetében a fiúk agyában a tesztoszteron megritkítja a két agyfélteke közötti kéregtestet, így kevesebb összeköttetés marad, a lányoknak ez 25%-kal több.

Az előadást dr. Pécsi Rita a Bibliából vett idézettel zárta (Mózes 2:18) „És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt.” Vagyis nem ugyanolyat, hanem hozzá illőt, melyben megvan minden, ami a másikban nincs. Így alkot a férfi és nő ketten együtt egy egészet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here