Idén exhumált katonák leltek végső nyughelyre a katonatemetőben

0
977

Az idén exhumált német és magyar katonák újratemetésének szertartását tartották szerda délután a budaörsi német-magyar katonai temetőben. Kovács Imre, a Német Hadisír Gondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja beszédében kiemelte, hogy „áldozatokra emlékezünk”. Az eseményen Budaörs Város Önkormányzatát Kálóczi Imre alpolgármester képviselte. Az egyházi búcsúztató után a katonák díszsortűzzel tisztelegtek, majd az egybegyűltek egyperces néma főhajtással adóztak a magyar katonák sírgödre felett is, végül koszorúzásra került sor a keresztnél.

A német, a magyar és az Európai Unió himnuszával vette kezdetét a katona-temetőben a II. világháború során Magyarországon elesett, és 2018-ban exhumált 21 magyar és 198 német katona újratemetésének hivatalos szertartása, melyet a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség és a Magyar Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezett. Az eseményen részt vett a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége képviseletében Uwe Patz alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Bundeswehr által delegált csere- és összekötő tisztje, valamint Horváth Csaba ezredes, parancsnokhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum részéről. Budaörs Város Önkormányzatát Kálóczi Imre alpolgármester képviselte.

„Ma áldozatokra emlékezünk, olyan katonákra, akik áldozatai lettek az emberiség legpusztítóbb tévedésének” – ez a gondolatmenet állt Kovács Imre beszédének középpontjába. „A 20. század dühe áldozatok tízmillióit szedte. Haláluk akkor volt hiábavaló, ha Európa egységét veszélybe sodorjuk, ha nem állunk ellen a téveszmék hódításának, ha nem ragaszkodunk a múlt háborúinak romjaiból felépített kultúránkhoz, ha nem alapozzuk meg gyermekeink jövőjét. Ha képesek vagyunk tanulni és változtatni, akkor a múlt tragédiáitól kíméljük meg a saját jövőnket” – fejtette ki, majd Theodor Heuss-tól, az NSZK első elnökétől idézett: „Akik a sírokban nyugszanak (…)harcoltak, féltek, szenvedtek és meghaltak értünk. Emberek voltak, mint mi. De ha a keresztnél csendben állunk, meghallhatjuk halk sóhajtásuk. Ti, akik még éltek, óvjátok a békét. Békét az emberek között, békét a népek között”.

Máté Sándor alezredes, protestáns tábori püspöki titkár imát mondott, majd Nagy Ferenc Endre főhadnagy, római katolikus tábori lelkész fohászkodott az elhunytak lelkéért és szentelt vízzel áldotta meg a sírokat végül Barbara Lötzsch evangélikus lelkész német nyelven celebrált. Ezt követően a II. világháború áldozatain kívül megemlékeztek napjaink áldozatairól is: „Gyászoljuk napjaink háborúinak és polgárháborúinak áldozatait, a terrorizmus és politikai üldöztetés áldozatait, a német hadsereg katonáit és más bevetett egységek tagjait, akik a külhoni szolgálatban életüket vesztették”– hangzott el a két nyelven felolvasott szövegben.

A Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái által leadott díszsortűz után a résztvevők átvonultak a szomszédos parcellába, ahol a magyar katonák földi maradványai előtt tisztelegtek egyperces néma főhajtással. A rendezvény koszorúzással ért véget, a központi keresztnél rótták le tiszteletüket az intézmények megjelent képviselői.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here