A ház előtt a tulajnak kell a havat ellapátolni

0
1433

Néhány napja megérkezett  a hó, ami sok gyereknek öröm, hiszen lehet szánkázni. De ezzel feladatok is járnak és bár a Pest Megyei Rendőrkapitányság már korábban felhívta a figyelmet a veszélyekre,  ez is most aktuális igazán.

A helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzat feladata (Budaörsön a BTG Kft. oldja meg), azonban az ingatlanok tulajdonosai kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.  Aki ezt nem teszi meg, természetesen jogi felelősséget is vállal. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a “nyakát szegi”, akkor kötelesek vagyunk az “okozott” kárt megtéríteni. Arról nem beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetben a balesetek megelőzéséről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így tévhit, hogy (csak) a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, s a járdák biztonságossá tétele. A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban – a teljesség igénye nélkül – a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, és nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, a gondnok vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, s végül az okozott kárt a lakókkal téríttethetik meg.

Sózás? Akár 50 ezer forintos bírságot is kaphatsz

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet egyik passzusa értelmében akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A tiltás nem véletlenül született, a só ugyanis súlyosan károsítja környezetünket. Továbbá tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel “felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

(Helyi infó egy olvasótól: Budaörsön a Budapesti út 101. előtt nagyon sokféle szóróanyag van, nem túl drága és kéréshez házhoz viszik!)

S mit tanácsol a havas időben a rendőrség?

  • Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a híradásokat és az időjárás előrejelzést.
  • Célszerű kéznél tartani a hólapátot, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.
  • Gondoskodni kell, hogy a mobiltelefonok fel legyenek töltve, indokolt lehet tartalék akkumulátor beszerzése is.
  • Megfontolandó, hogy ivóvízből (ásványvízből), nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből néhány napra elegendő tartalékot képezzünk.
  • Érdemes hordozható alternatív fűtőtestet, vagy tűzhelyet készenlétbe állítani és felhalmozni tartalékokat tüzelőanyagból.
  • Legyen elérhető helyen elegendő mennyiségű meleg ruházat, amely lehetővé teszi a többrétegű öltözködést!

Ügyeljünk az otthonunk biztonságára!

Hagyományos tüzelőberendezés használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.

  • Azokat a PB-gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermék szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben! A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
  • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
  • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszer

Forrás: sajtóközlemény és Pénzcentrum

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here