Függőleges kert nem, de faültetési akció Budaörsön is lesz ősszel

0
614

A bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hoztak az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről, mellyel hozzájárulnak a mikroklíma hűtéséhez. Vajon ez Budaörsön is megvalósítható?

Bécs már évek óta a világ legélhetőbb városaként van számon tartva, ami nem véletlen. Főváros létére is tele van ugyanis rengeteg parkkal és zöldterülettel, ami mostantól a földről átkúszik a házak falaira is, miután a bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hozott az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről. A rendeletben pontosan előírják, hogy a zöld homlokzatoknak hogyan kell kinéznie. Az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét növényekkel kell beültetni. Ez minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik, a város egész területén. A klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaralók és kiskertek azonban egyelőre kikerültek a szabályozás alól.

Jó példáért nem kell azonban ilyen messzire menni. Bár nem kötelező, Újpesten is vannak már zölddel befuttatott panelházak, lásd képünket.

S vajon megvalósítható ez Budaörsön is? – kérdeztük Nagy Ildikó Emesét a városháza sajtóreferensét. „Összességében elmondható, hogy a függőleges felületek zölddel való betelepítésében azért nem gondolkodunk még, mert egyrészt van bőven potenciál az egyéb zöldfelületi fejlesztésekben, másrészt ez jellemzően a nagyvárosi, magas házas, más zölddel nem nagyon rendelkező környezetben indokolt, és elég drága fenntartású módszer. Másrészt nálunk az éghajlati adottságok teljesen mások, mint Ausztriában. Sokkal szárazabb, naposabb az időjárás, ami megnehezíti a növények mutatós, egészséges állapotban tartását függőleges felületeken. A locsolási költségek jelentősen nagyobbak lennének nálunk” – tudtuk meg.

Budaörsön azonban e helyett lesz őszi faültetési kampány, és a 2019-ben született újszülötteknek igényelt „babafák” kiültetése is ősszel lesz. Az intézményi felújítások kapcsán is sok új növényt ültetnek, és konyhakertek is létrejönnek. Idén is díjazzák Budaörsön a szép, rendezett udvarokat, előkerteket: a Tiszta, virágos Budaörsért verseny keretében, amire még ma (2020. július 17-ig) lehet pályázni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here