Fenntartható közlekedésfejlesztési tevékenységek megvalósítása Budaörsön

0
266

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2021. október 28-án meghirdetett TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00086 Élhető település tárgyú felhívás alapján a Budaörs Város Önkormányzatának támogatási kérelmét támogatásra alkalmasnak minősítette. A Kedvezményezett – a Támogató döntése alapján 231,71 millió forint, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásra jogosult.

A kedvezményezett neve: Budaörs Város Önkormányzata

Megvalósítási helyszín:

A tervezett kerékpárútat 2040 Budaörs, Kereskedők útján, illetve az Alsóhatár utcában valósítjuk meg. A teljes hossz 1060 m.

Illetve, Budaörs Város területén az 1. sz. főút 5+012,25 km szelvényénél, a helyközi buszjáratok „Kötő utca” elnevezésű megállópárja között elhelyezkedő gyalogos átkelőhelyet kívánjuk átalakítani.

A Támogatás intenzitása: 100 %

A támogatás összege: 231,71 millió Ft.

A Projekt tervezett elszámolható összköltsége: 231,71 millió Ft.

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00086

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.06.01.

A fejlesztés bemutatása:

Budaörs Város Önkormányzata régóta elkötelezett a klímavédelem és a fenntarthatóság mellett. A jelen projekt a fenntartható közlekedésfejlesztést támogatja. A 231,71 millió forint európai uniós támogatás segítségével elkészül a Budaörs Város Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) és a Budaörs Város Fenntartható Mobilitási Terv (SUMP), kerékpárforgalmi útvonalat alakítunk ki a Kereskedők útján és az Alsóhatár utcában, illetve közlekedésbiztonsági beruházásokra kerül sor.

A Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) a városi kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos döntés-előkészítést, a vezetői döntéseket és a projekt előkészítéseket támogató eszköz. Funkciójával hozzájárul közvetetten a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez és a települési klíma javításához, a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtéséhez, egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához.

Budaörs Fenntartható városi mobilitási tervének célja, hogy létrejöjjön egy fenntartható városi közlekedési rendszer, amely a társadalmi, gazdasági és környezeti elvek iránt is elkötelezett. Elősegíti a fenntartható mobilitás hosszú távú jövőképe által vezérelt, tényalapú döntéshozatalt. Funkciójával hozzájárul közvetetten a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtéséhez, egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez és a települési klíma javításához is. A SUMP megalapozásához és elkészítéséhez szükséges felmérések, adatfelvételezések, kikérdezések megvalósítása (mint pl. forgalomszámlálás, kérdőíves felmérés) is részét képezik a projekttevékenységnek.

A tervezett kerékpárutat a Kereskedők útján, illetve az Alsóhatár utcában valósítjuk meg. Az Alsóhatár utca/Kertész utca csomópontban csatlakozik be a már korábban kiépített (KMOP-2.1.2) kerékpárútba, amely kivisz Budaörs-Budapest közigazgatási határáig.

Tervezett létesítmény típusai:

önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 170 m

elválasztott gyalog és kerékpárút 155 m

önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 355 m

kerékpáros nyom kijelölés 380 m

Összes hossz: 1060 m

Az új szakasz kiépítésével és a megvalósítandó szemléletformálási kampánnyal további lakosokat tudunk megnyerni a kerékpáros közlekedés számára. Ezzel nem csak a személyes egészségüket szolgálják, hanem hozzájárulnak a város környezeti terhelésének csökkentéséhez és a városi klímavédelmi célokhoz is.

A közlekedésbiztonsági beruházás részeként Budaörs Város területén az 1. sz. főút 5+012,25 km szelvényénél elhelyezkedő gyalogos átkelőhelyet kívánjuk átalakítani középsziget kiegészítéssel, a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele érdekében. A tervezési terület közösségi közlekedési megállóhoz (VOLÁN) csatlakozik, a helyközi buszjáratok „Kötő utca” elnevezésű megállópárja között. A beruházás hozzájárul közvetlenül egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.12.31.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here