Néhány évtizeddel ezelőtt a húsvét előtti böjtnek komoly hagyományai voltak, aminek egészségügyi, gazdasági okai is voltak a vallási meggyőződés mellett. A magyarországi katolikusság körében a nagyböjt ideje húshagyó keddtől nagyszombatig tartott, a vasárnapok leszámításával épp 40 napig. Az úgynevezett torkos csütörtök, bár létezett ugyan évszázadokkal ezelőtt is, csupán kis területre volt jellemző. A hamvazószerda utáni napon a farsangról megmaradt zsíros, húsos ételeket fogyasztották el, tehát valóban egy utolsó lakomát jelentett az önmegtartóztatás napjai előtt, de korántsem olyan mértékű dőzsölést, mint aminek manapság hódolunk. Ráadásul újabban a torkos csütörtöki eszem-iszomot a legritkább esetben követi böjt. Aki azonban már most szeretne kevésbé egészségtelenül táplálkozni, annak farsangi fánk helyett a böjti tortillát ajánljuk.
Hozzávalók:
- 8 lap tortilla
- 1 nagy doboz tejföl
- só
- 25 dkg cheddar sajt reszelve
- paradicsom
- kígyóuborka
- olaj
Elkészítés:
A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A tortillalapot megkenjük tejföllel, picit sózzuk, rászórjuk az apróra vágott zöldségeket, sajtot, majd befedjük egy másik tortillalappal. A felforrósított serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük 2-2 perc alatt. Szeletekre vágva tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Elkészítette és írta Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica