Évzáró beszélgetés Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselővel

0
1281

„Ebben az évben a családokra figyeltünk oda különösen”

Csenger Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP) körzetünk országgyűlési képviselője évente két-három alkalommal tart sajtótájékoztatót Budaörsön, melyekről természetesen mi is beszámolunk, és azokról az egyéb, sajtó nyilvános eseményekről is, melyeken felszólal. Ám kifejezetten lapunknak évek óta nem adott interjút, így most örömmel éltünk a felajánlott lehetőséggel. Egyebek között azért, mert pár napja szivárogtatta ki a Népszava, hogy feloszlatják a budaörsi Fidesz alapszervezetet, és legalább első kézből tudhatjuk meg, mit jelent ez.

– Miről szeretné tájékoztatni a Budaörsi Napló olvasóit?

– Jelenleg zajlik a legújabb nemzeti konzultáció, ami különleges magyar sajátosság. Bár szomorú, hogy különlegességnek nevezhető Európában az emberek véleményének a közvetlen megkérdezése. Van ugyan olyan ország, ahol rendszeresen vannak népszavazások, de a nemzeti konzultáció lényegesen olcsóbb eszköz erre…

– Bocsánat, de van olcsóbb is, nem milliárd forintokat igénylő eszköz, jelesül az adott témában létrejött érdekképviseletekkel és szakértő civilszervezetekkel való folyamatos egyeztetés.

– Sok ezer civilszervezet közül melyikkel egyeztessünk? Azok képviselőit vajon ki választotta meg? A különböző szakszervezetekkel és munkaadói képviseletekkel egyébként az egyeztetés természetesen most is zajlik, például a munkatörvénykönyv módosításával kapcsolatban. De amikor olyan kérdésekről van szó, mint most is, amelyek a családokat közvetlenül érintik, akkor közvetlenül kérdezzük meg őket.

– Van-e olyan a most aktuális konzultáció tíz kérdése közül, amelyikről szeretne bővebben beszélni?

– A családok támogatásáról szól valamennyi, ez a lényeges, ezért nem emelnék ki egyet sem, mert mindegyik kérdés egyformán fontos. És ez úton is arra biztatnám az embereket, hogy töltsék ki a konzultációs ívet.

– Akkor én hadd emeljek ki egyet, nevezetesen, hogy a gyereknek joga van a családban az anyához és az apához is. Mit jelent ez konkrétan?

– Ahogyan a kérdés felvezetésében is szerepel, Magyarország Alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy „a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni”. Sokak szerint ezt ki kell egészíteni azzal, hogy a gyermeknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni. Ez azért is fontos lehet, mert a gyermekek fejlődésében az apa és az anya viselkedési mintájának is egyformán szerepe van. De majd meglátjuk, hogy erre a kérdésre hány nem fog érkezni és hány igen.

– Mit jelent az, hogy 2018 a családok éve volt?

– Azt jelenti, hogy ebben az évben a családokra figyeltünk oda különösen. A jövő év Rákóczi éve lesz. Bár ezek jelképes dolgok…

– Maradjunk a családoknál. Miben nyilvánult meg ön szerint idén ez a kiemelt figyelem?

– Például abban, hogy mostantól kétgyermekesek is tízmilliós kedvezményes hitelt vehetnek fel, miután a CSOK-ot kibővítettük. Szemben azzal, amikor a baloldali kormány eltörölte a családi adókedvezményt és megszüntette a kedvezményes lakásépítési hiteleket.

– A múlt helyett maradjunk a jelennél, hiszen az önök kormányának két nap alatt sikerült tönkre tennie a lakáskasszákat…

– Miért lettek tönkretéve?

– Annak eltörlésével, hogy minden saját megtakarításhoz plusz pénzt tett hozzá az állam. Ezért volt értelme ezt a megtakarítási formát választani.

– És évi 70 ezer forintból építették föl az emberek a házat?

– Természetesen nem, hanem a teljes megtakarításukból és az ahhoz felvehető hitelből együtt, és mi sem bizonyítja jobban, hogy milyen ösztönző volt ez a forma a lakásra való takarékoskodásra, minthogy a bejelentés utáni két nap 140 ezren kötötték meg még gyorsan.

– De ne feledje, hogy az állami támogatásként megkapott összeget ezek a lakáskasszák profitként vették ki. Tehát nem az emberek kapták a pénzt, hanem a lakáskassza profitra. Ezzel szemben mi azt szeretnénk, hogy az emberek kapják meg, ezért van a CSOK.

– S azt sem tartja aggályosnak, hogy a lakáskassza helyére nagy valószínűséggel az úgynevezett lottó-lakás szisztéma léphet, ami már létezett 20-25 évvel ezelőtt is? A lényege, hogy havonta fizettek egy alapba az emberek és évente kisorsolták, ki jusson lakáshoz. Akinek pedig nem volt szerencséje, húsz évig csak törlesztette a semmit. Ezt egyszer már a visszaélések miatt szüntették meg, most újra indítják.

– Nem igazán ismerem a részleteket, de ha nem jó, akkor az emberek nem fogják igénybe venni.

– Lépjünk tovább: mit tett még a kormány a CSOK kibővítésén kívül a családokért, a családok évében?

– Számtalan egyéb dolgot, egyet-kettőt nehéz kiemelni, de ilyen például a különböző családjogi szervezetek támogatása, illetve hogy szinte minden törvényalkotásnál kiemelt szempont volt annak hatása a családokra.

– Más téma: december 1-jén hozta le először a Népszava majd vették át az országos lapok, hogy az ön kezdeményezésére feloszlatják és újraszervezik a budaörsi Fideszt. Mit mond erről a párt alapszabálya és hol tart a budaörsi ügy?

– A Fidesz alapszabálya szerint egy alapszervezet átszervezését a választókerületi elnök (nálunk 2004 óta én vagyok) kezdeményezheti az országos választmánynál. Amit ő bármikor megtehet, ha indokoltnak tartja, akár saját elhatározásából, akár mert bárki jelezte neki, hogy fontolja meg. Az országos választmány tehát a választókerületi elnök kezdeményezésére tűzi a napirendjére ezt a kérést, és egyúttal felkéri a választókerületi elnök kabinetfőnökét, aki nálunk Löfler Dávid, hogy erről küldjön értesítést az érintett tagoknak. Ugyanis ettől kezdve az adott alapszervezetben a tagsággal járó jogok fel vannak függesztve. Itt tartunk mi most. A budaörsi Fidesz tagok Dávidtól megkapták az értesítést és várjuk, hogy mikor tűzi napirendre az újjászervezést az országos választmány.

– És Budaörsről kérte öntől valaki az eljárás kezdeményezését, vagy saját maga látta így helyesnek?

– Ez bizalmas belső információ, de annyit elmondhatok, hogy többször és többen kérték már tőlem az elmúlt időszakban. Viszont nekem kellett róla döntenem.

– Vajon napok, hetek vagy hónapok múlva lesz választmányi döntés?

– Nem tudom, de reálisan talán januárban, februárban kerülhet rá sor, és a választmányi döntés után még további jogi lépések szükségesek, mire az új alapszervezet létrejön.

– Jól gondolják sokan, hogy ez már a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés része?

– Akár igent, akár nemet mondanék erre, már túllépnék azon, amit az alapszabály megenged, mert ez a párt belső ügye.

– A Fidesz a rendszerváltás óta nagyon szeretné a helyhatósági választásokon legyőzni Wittinghoff Tamás – bár vállaltan liberális világnézetű, jogilag független – polgármestert. Ön szerint milyen problémák vannak Budaörsön, ami indokolná a váltást?

– A legfontosabb, hogy szerintem Budaörs vezetés nélkül működik, nincs fejlesztési stratégiája, iránya, mert a polgármester idejét az országos politikai szerepvállalása tölti ki. Gazdálkodás helyett pénzosztás folyik a településen, ami abból is látszik, hogy miközben más településekhez képest ez a város jelentős bevétellel rendelkezik, az utóbbi pár évben, vagy akár 25 évre visszatekintve, nem tud komoly beruházásokat felmutatni. Az uszoda- és sportcsarnok épült meg, aminek a körülményeit most hagyjuk, egy új iskola és a városháza. De tényleg az új városháza volt a legfontosabb? Nem szégyen például a budaörsi kultúrház/színház épülete?

– Most mondjam erre azt, amit Wittinghoff Tamás szokott hasonló helyzetben, hogy Budaörs saját bevételéből mennyit von el az állam, ahelyett hogy támogatásokat kapnánk a központi költségvetésből? Inkább nem teszem, hiszen egyrészt erre ön meg azt felelné, hogy még mindig nem kapta meg a pontos adatokat az önkormányzati hivataltól ahhoz, hogy segíthessen, másrészt lapunk olvasói alighanem tisztában vannak vele, hogy milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe helyben és milyen színvonalon. Mivel december van, végül az ilyenkor szokásos kérdésemet szeretném feltenni: mit vár 2019-ben a saját, a választókörzete és az ország életében?

– A saját életemben azt kívánom, hogy a nagyobbik lányom sikeresen leérettségizzen és felvételizzen az általa kiválasztott egyetemre. A választókörzetemben a legfontosabb az M0-ás nyugati nyomvonalának a megépülése, amihez az előzetes nyomvonaltervek vizsgálata zajlik most és fejeződik be 2019-ben, és a tervek szerint 2024-re lesz kész. Az ország számára pedig azt szeretném, hogy a gazdaság jelenlegi növekedési ütemét fenn tudjuk tartani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here