Elhunyt Igaly Diána

0
500

Életének 57. évében csütörtökön este – koronavírusban – elhunyt Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövő, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. Budaörshöz úgy kötődött, hogy városunkban a Csiki pihenővel szembeni lőtéren oktatott.

A kiváló skeetlövő koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba. Halálának hírét Sinka László, a magyar szövetség főtitkára erősítette meg pénteken reggel az MTI-nek.
Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben. A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet szerzett, összességében a felnőttek között vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra.
Az MSSZ közleményében jelezte, hogy az év sportlövőjének ötször megválasztott, 2019-ben pedig életműdíjjal jutalmazott bajnokát saját halottjának tekinti.
Az MTI-nek 2015-ben, 50. születésnapja alkalmából adott interjúban versenyzői karrierét három szakaszra bontotta. 1997-ben, amikor az első szakasz édesapja, a korábbi kiváló versenyző, Igaly Miklós halálával lezárult, ő a visszavonuláson is elgondolkodott, ám végül éppen apja szavai győzték meg arról, hogy folytatnia kell. Az athéni olimpiai sikerig minden évben tudott komoly versenyt nyerni. A 2008-as pekingi játékokon a 13. helyen végzett. 2012-ben helyet kapott a magyar szövetség új vezetésében, és – amellett, hogy edzőként is tevékenykedett – haláláig az MSSZ alelnökeként dolgozott.
Igaly Dianát a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

Forrás: MTI, fotó nemzetisport.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here