Eldőlt, hogy kié Budaörsön a legszebb kakas és legfinomabb pörkölt

0
1702

Együttműködés, helyi piac, amely lerövidíti a gyakran túl hosszú utat a termelőtől a fogyasztóig; és az egészséges helyi és hazai élelmiszerek; ezt a három fontos értéket emelte ki a budaörsi gazdakörről a mai szárnyas-állatszépségverseny és főzőverseny megnyitóján Tarpataki Tamás az FM főosztályvezetője. Cikkünkből az is kiderül, hogy kik nyertek.

Kinek a kakasa a legszebb? Kinek a főztje a legfinomabb? Ma, azaz április 7-én délelőtt a szokásosnál is többen voltak a budaörsi szombati gazdapiacon, mert a zöldségek, füstölt húsok, sajtok és más kistermelői finomságok mellett, amiket meg lehetett vásárolni, szárnyas-állatszépségversenyt és főzőversenyt is hirdetett a piacot üzemeltető Zsámbék és vidéke-, illetve a budaörsi gazdakör. Negyedik alkalommal került rá sor, minden évben tavasznyitó rendezvényként.

Három fő értéket emelt ki megnyitóbeszédében Tarpataki Tamás a Földművelésügyi Minisztérium agrárpiaci főosztályvezetője, aki Brüsszelből hazatérve 2012 óta itt él Kamaraerdőn a családjával. Ezek: az együttműködés, amit a gazdakör képvisel a kistérségben; a helyi piac, amely lerövidíti a gyakran túl hosszú utat a termelőtől a fogyasztóig; és a fogyasztói tudatosság növelése, tehát az egészséges helyi és hazai élelmiszerek tudatos keresése. Gondolatmenetét egy Szentgyörgyi Alberttől való idézettel zárta: „Testünk és környezetünk egyik legfontosabb kapcsolata minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt.”

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) képviseletében volt jelen Szakály János, aki a budaörsi gazdakör példaértékű, közösségteremtő tevékenységét hangsúlyozta. Az MNVH-ról pedig elmondta, hogy egy uniós program részeként a vidékfejlesztésben részt vevő valamennyi hazai szereplőjét fogják össze és az Európai Unió tagországainak nemzeti hálózataival közösen alkotnak egy összeurópai hálózatot. Végül Kisberk Balázs a budaörsi gazdakör elnöke lépett a mikrofonhoz, hogy minden résztvevőnek megköszönje a jelenlétet, különösen azoknak a helyi civilszervezeteknek, akikkel ötödik éve működnek együtt a hazai kistermelők produktumainak a népszerűsítésében.

Visszatérve a versenyekhez: mind a kettőre mintegy tucatnyi csapat nevezett. A jobb híján – hogy el ne szaladjanak – ketrecekbe zárt vagy spárgával fához kötött kakasokat, fürjeket, pulykát egy négytagú zsűri értékelte, köztük volt lapunk szerkesztője is. Mint a csatolt képek tanúsítják, bármelyik jószág nyerhetett volna, hiszen mindegyik nagyon szép, de végül első lett Nagyné Ágnes illetve a Budaörsi Kertbarátok három háztáji kakasa; második Majoros Zoltán fogoly színű kakasa, a harmadik egy ugyancsak fogolyszínű kakas, gazdája Horváth János Koppány. Különdíjat kapott Bertalan Róbert kopasznyakú „házaspárja”. A zsúri egyebek között a házi szárnyasok tollazatát, formáját és különlegességét vette szemügyre.

A főzőversenyen nem volt megkötés, így magyaros csirkehúslevestől a toszkánai raguig sokféle étel készült. A négytagú zsűri elnöke a mai rendezvény díszvendége Görbe Nóra színésznő volt, akit a műsorvezető Major Edit a népszerű magyar tévésorozat Lindájaként konferált fel. A művésznőnek szemmel láthatóan ízlett, amit elé tettek.

A győztesek kupáját a biatorbágyi borosgazdák vihették haza, második lett a Bobák Bálint Nyugdíjas Klub és meglepetésre (főként ők maguk lepődtek meg rajta) a harmadik helyen végeztek a Buda Környéki Televízió munkatársai, akik most először neveztek.

A műsorról és szórakozásról többek között a Budaörsi Szélrózsa néptánccsoport énekesei gondoskodtak, de volt gyerekeknek arcfestés is. A rendezvényt a borongós idős és eső sem tudta elrontani.

 

Fotók: EE és Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here