Egy élhetőbb, digitális jövőért

0
850
A digitális jövő sátra a nyári budaörsi fesztiválon

A digitális jövő fogadásáért felelős, okos és intelligens megoldásokat kereső települések segítésére hívja életre Budaörs Város Önkormányzata és Alsómocsolád Község Önkormányzata a Digitális Jövő Települési Hálózatot. Az első lépést december 7-én 13 órakor az alapító dokumentum aláírásával teszik meg.

„Számos tévút és időnként felesleges versengés jellemzi a települések okos/intelligens megoldásainak alkalmazását, terjedését. Egyelőre egyetlen modell értékű okos települést nem tudunk felmutatni, és a Digitális Jövő Települési Hálózat ezen szeretne változtatni. Kerüljenek felszínre a jó megoldások és kellő összefogással gyorsan terjedjenek el” – mondta Gáspár Mátyás, a program fő szervezője.

Az eszköz

Vagyis nem mindenki fejleszt mindent, kísérletezik mindennel, hanem a hálózathoz csatlakozó települések megosztják egymással az eredményeiket, a tapasztalataikat. Ez olyan, mintha közösen gazdálkodnának a közös eredmény érdekében, ami a piaci partnerek számára is előnyös.

A korszerű technológiával támogatott települési hálózat azt jelenti, hogy a különböző szektorok (köz-, üzleti és civil szféra) a digitális szolgáltatásainak a nagy része olyan közösségi helyeken is hozzáférhetők, mint például a teleházak és a telekuckók, így a jelenleginél sokkal célirányosabban, hatékonyabban juthatnak el a felhasználókhoz, akik például képzéssel, mentorálással további segítséget kapnak.

Kiknek szól?

A kezdeményezés azokat a településeket és szervezeteket szólítja meg és tömöríti hálózatba, amelyek a a szervezetfejlesztés új szintjére kívánnak lépni. Egyrészt keresik azokat a technológiai és intelligens szolgáltatói megoldásokat, amelyek a komplexebb életminőség, a hatékonyság, az ökológiai és gazdasági fenntarthatóság eszközei lehetnek. Másrészt olyan települést, illetve szervezetet kívánnak létrehozni, ahol megvalósul a fizikai, digitális és humán rendszerek hatékony integrációja az épített környezetben, illetve a szervezetben fenntartható, prosperáló és inkluzív jövőt biztosítva az ott lakóknak, valamint az alkalmazottaknak.

„Közigazgatás-szervezési feladataim során az elmúlt 40 évben számos településen – kicsikben és nagyokban – dolgoztam. Sokat kifejezetten innovatív önkormányzatok irányítanak. Sikerességük két fontos kulcsa az együttműködés és a tapasztalatok áramlása. Ezek nélkül szinte egyetlen település sem lehet eredményes a helyi fejlesztésben, ami nem mond ellent a települések tisztességes versenyének. Ez a meggyőződés vezette a két különösen innovatív település – Budaörs város és Alsómocsolád község – polgármesterét is, hogy elindítsa a hálózatosodásnak a folyamatát. Mindkét önkormányzat hosszú ideje ott van az innovatív önkormányzatok formálisan is működő rendszerében” – tette hozzá a fentiekhez Gáspár Mátyás.

A cél

A program célja, hogy olyan szolgáltató településeket, illetve szervezeteket hozzanak létre, amelyeknél az alkalmazott módszertan által nő a települések népességmegtartó, munkahelyteremtő és szolgáltató képessége. S amelyeknél az élhetőbb település nem csak egy áhított jövőkép, hanem a településfejlesztési stratégia elsődleges célja is.

„A kezdeményezést már induláskor számos technológia szállító és hálózati szolgáltató kész támogatni, és ott lesz a decemberi aláíráson három önkormányzati szövetség is. Azt várjuk, hogy ahogy bővül majd a csatlakozó települések köre, olyan mértékben kapcsolódnak be közigazgatási, üzleti és országos civil partnerek is. De a visszajelzések alapján már az aláíráskor számítunk mindhárom oldalról csatlakozókra. A kis és nagy települések számára egyaránt javulnak a digitális technológiák hatékony felhasználásának esélyei már rövidtávon is” – zárta gondolatmenetét Gáspár Mátyás.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here