Egykori budaörsi akadémista az Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

0
544

Szegedi Adél, a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült  alkotása is versenybe került idén az Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Vele együtt négy magyar versenyez június 14. és 19. között a világ egyik legjelentősebb animációs seregszemléjén.

Az Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál idei programjába beválogatott négy magyar animáció közül három a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez (MOME) kötődik, egy pedig a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült – olvasható a franciaországi filmes szemle honlapján.

A MOME megbízásából született meg az intézmény névadója, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulójára a Moholymotion című kisfilm, amely az alkalmazott animációs filmek között száll versenybe. „Hatalmas siker, hogy a világ talán legjelentősebb animációs seregszemléjén versenybe kerül Moholy-Nagy Lászlóról készült filmünk, de még nagyobb siker, hogy rengeteg helyre, számtalan nézőhöz jutottak el Moholy-Nagy életművéről készült tartalmaink: a riportok, a dokumentumfilm és az animációs film is. Az online forgalmazáson túl országos televíziós csatornák vetítették a tartalmakat, de a mozikban, sőt a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmszemlén is szerepet kaptak” – közölte az MTI-vel Kollarik Tamás producer. A 125 másodperces Moholymotiont a Hen animációs stúdió – Darabos Éva, Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili –  animálta, narrátora Galambos Péter, a zenét Iszlai József szerezte hozzá, a producer pedig Kollarik Tamás mellett Fülöp József volt. A kisfilm teljes egészében megtekinthető EZEN A linken. A MOMÉ-s alkotások az Annécy Filmfesztivál diplomafilmes versenyébe is meghívást kaptak.

Mostoha Marcell Avant (Előre) címmel készített egy csaknem négy perces, absztrakt animációt a tér és a térben lét kérdéseiről, Lerch Júlia Needs (Szükségletek) című, 3D-s kisfilmje pedig azt kutatja, miként változnak és hogyan befolyásolhatók az emberi szükségletek.

A diplomafilmek versenyében szerepel egy, a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémián készült kisfilm is. Szegedi Adél kétperces, Jelszó a * * * * * * * * * – hoz című, 101 másodperces animációja gyerekkori emlékek, naplójegyzetek és ezek felnőttkori értelmezései körül forog („Le poème serpente entre les souvenirs d’enfance, les mots d’un journal intime et leur interprétation adulte, reflétant les enjeux soulevés par la recherche de notre nature la plus intérieure et instinctive, et notre place dans l’univers.”) – olvasható a https://www.annecy.org/ holnapon, ITT. Szegedi Adél Instragram oldala ITT érhető el, ahol további munkái is megtekinthetők.

 

Forrás: MTI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here