„Csodálatos, csodálatos, csodálatos” – a zsűri értékelése a tegnapi „ki mit tud”-ról

0
2739

A zsűri elnöke Lukáts Andor Kossuth-díjas színész és rendező, és a zsűri egyik tagja Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző ezekkel a szavakkal értékelte tegnap késő este az idei budaörsi „ki mit tud” produkcióit: „Csodálatos, csodálatos, csodálatos”, és hússzor is csodálatos.  Továbbá:„Ilyen színvonal, ennyi tehetség tavaly – bár akkor is nagyon nehéz volt a zsűri dolga – nem volt. Volt egy kisfiú, Olaj, berobbant a színpadra és úgy táncolt, mint egy felnőtt.”

Tehát igen, az idén is nagyon nehéz volt a 33-34 (mivel volt olyan gyermekprodukció, amit két csoportban adtak elő – a szerk.) látott versenyelőadásból kiválasztani azokat, akiket a mindenkinek járó oklevélen és könyvön kívül kiemelten jutalmaztak.

Ének kategóriában első lett Czikk Luca, aki Cohen Hallelujah-át adta elő, és saját magát kísérte zongorán. Az érettségire készülő gimnazista lány lapunknak elmondta, hogy kiskorában tanult hangszeren játszani és kedvtelésből énekel. Amit már a zsűri és a közönség tett hozzá: csodálatos a hangja, amit használni is tud, és a közismert dalt – amivel a tehetségkutató műsorokban rendszeresen sokan indulnak, de csak a valóban tehetségesek képesek jól megoldani a feladatot – Luca szívbemarkolóan adta elő.

Komolyzenei kategóriában volt a leggazdagabb a felhozatal, és végül Varga Mária Kinga fagottművész nyert. A Leopold Mozart Zeneiskola növendékét már nyugodtan nevezhetjük művésznek. Rákeresve a nevére az interneten kiderül, hogy több országos zenei versenyen ért már el nagyon jó eredményt. Sajnos ő az eredményhirdetést nem várta meg.

A zenei kategóriában emelte még ki a zsűri Yehida Abdalfez hegedű játékát és társát Dévényi Benjámint, aki zongorázott. Virtuózok!

Tánc kategóriában – bár nagyon sok, remek táncos volt – Olaj Gergely 13 éves kisfiú „Energia” című, saját koreográfiája lenyűgözte a zsűrit és a nézőket. Lapunknak elmondta, hogy a budaörsi Mindszenty általános iskolába jár és amióta a Black Time Hip Hop Tánciskolát megtalálta, önmagára is rátalált.

Próza kategóriában szintén egy kisfiú, a 12 éves Tóth Máté lett az első, aki „A feledékeny legény” című mesét adta elő, felejthetetlenül. S hogy mennyire tehetséges, arról az este tízkor még kitartó közönség akkor is meggyőződhetett, amikor  zsűri visszavonult tanácskozásra és Máté egyszer csak leült a szabadon maradt zongorához és ismert Omega slágereket kezdett el énekelni, saját magát kísérve és a többieket is megénekeltetve. Az álmosságból neki köszönhetően pillanatok alatt vidámság lett. Akár ezzel a produkcióval is sikerrel indulhatott volna a versenyen.

Vers kategóriában – bár ebben is nagyon jó színvonalú volt a többi előadás is – a legjobbnak Hajdu Zsófia Anna bizonyult a zsűri szerint. Ő szintén az Illyésbe jár és felkészítő tanára Gyeskó Ágnes. Mielőtt Nagy László versét előadta, egy népdalcsokrot hallhattunk tőle. A zsűri elnökét a fiatal lány arra a másik fiatal lányra emlékeztette, akit a színművészetire felvételiztetett, és akinek Törőcsik Marit megidéző volt a kisugárzása.

Különdíjakat is kiosztottak és ahogy Lukáts Andor elmondta, ezen vitatkoztak a legtovább a zsűri tagjai (a fentieken túl Brádeánné Gacs Judit egyetemi docens, Ganczer Viktória a TEEKE nemzetközi referense, Szent-Ivány Kinga egyetemi tanár és Berzsenyi Belaagh Ádám a budaörsi Latinovits Színház vezetője).

Akiket tehát még kiemeltek: Godard Caroline, aki Laczkfi János Örök című versét mondta el. Vadas Hanga hárfa és ének produkciója és testvére Vadas Soma fuvola és zongora játéka, továbbá Ligabue Sergio trombita szólója ugyancsak elkápráztatta a zsűrit és a nézőket.

Lukáts Andor, miután még egyszer sajnálkozott, hogy nem volt több díj (az alighanem legértékesebb ajándékot, egy prágai utat a Jet Travel ajánlotta fel), amit oda ítélhettek volna, intelemként illetve tanulságként egyebek között azt mondta, hogy felolvasni saját mesét sem lehet a színpadon; hogy a kisebb-nagyobb technikai gondokat jövőre ki kellene küszöbölni, és rácsodálkozott a Bleyer iskola tanítóbácsija által benevezett gyerekcsapatok táncos produkcióira, hogy honnan is szedtek össze ennyi gyereket. (Megsúgjuk: az iskolából.)

A tegnapi versenyt délután ötkor Wittinghoff Tamás polgármester azzal nyitotta meg a városháza nagytermében, hogy az Illyés szalagavatóján szokott szembesülni vele, mennyi tehetséges fiatal él és tanul Budaörsön.

A zárszót már este tíz óra után a ki mit tud szervezője Egerszegi Magdolna, a TEEK Egyesület elnöke tartotta, többeknek köszönetet mondva, akik segítették benne, hogy immár harmadszor is megrendezhessék ezt a nemes vetélkedőt.

A versenyszámokhoz a keretet versenyen kívül a budaörsi Musicaliga (kiegészülve a Romano Glaso éneke-táncosaival) nyitószáma adta, és bár a Széll Kulturális Egyesület-Budaörs Néptáncegyüttes előadása, a Téka Együttes zenei kíséretével a zárás lett volna, mialatt a zsűri tanácskozik, az elhúzódó program miatt kicsit előbb került rá sor.  A címe „Székelyföldi táncok, a táncot  Széll Márta, Bakonyi Ernő és Bohus György tanította be. Táncukkal a 2012. április 20-án elhunyt művésztársukra, Bakonyi Ernő „Savanyúra” emlékeztek, és ízelítőt adtak a versengő fiataloknak abból, hogy milyen egy profi táncegyüttes.

A rendezvény kiemelt támogatója: Budaörs Város Önkormányzata. További támogatók: Aromi Ristorante Pizzeria Italiana, Bonbonárium Bt., Budaörsi Egészségügyi Központ, Budaörsi Latinovits Színház, Budaörsi Teniszcentrum, Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand, EPC Nyomda, EFT Szerszámok Kft., Fusion Élményközpont, Jet Travel Utazási Iroda és Khell-Food Kft., illetve PostART. Fő médiatámogató: Budaörsi Napló. További médiatámogatók: Budaörsi Városi Televízió, Buda Környéki Televízió és Budaörsi Info.

Nyitó csoportkép, fél órával a kezdés előtt:

Záró csoportkép, akik kitartottak késő estig:

Fotók: Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here