Budaörs ismét URBACT-város lett

0
95

A sikeres URBACT III. – Cities4CSR nemzetközi projekt után Budaörs a következő 30 hónapos nemzetközi városfejlesztési projektben is részt vesz.

Az előző programban a budaörsi projekt célja az volt, hogy hatékonyan vonják be a helyi vállalkozásokat a város életébe a társadalmi felelősség vállalási tevékenységük mentén. A projekt hosszútávú eredményeként 2022 nyarán megalakult a Budaörs Közösség, ami azóta is a rendszeres párbeszédhez, az együtt gondolkozáshoz, a közös tervezéshez és cselekvéshez ad keretet. Az együttműködésben a helyi vállalkozások, civil szervezetek és az önkormányzat vesz részt.

Az URBACT IV programban Budaörs egy belga, egy holland, egy lett, egy lengyel, egy dán, egy román, egy spanyol és egy szlovák várossal közösen alkot egy nemzetközi partnerhálózatot. Az európai városi partnerségek fejlesztésére létrejött URBACT-program alapegységei 7-10 európai városból állnak. Ezek a városhálózatok egy-egy általuk kiválasztott témával foglalkoznak 30 hónapon keresztül. Budaörs az Agents of Co-Existence (Az együttélés szereplői) elnevezésű hálózatban vesz részt, nyolc másik várossal. Témájuk, amelyen közösen fognak dolgozni: a párbeszéd és aktív közösségi részvétel erősítése a helyi közügyekben.

A problémaelemzés és az akciótervezés során az érintettek bevonásával létrejövő helyi URBACT-csoportok aktív partnerei lesznek az önkormányzatoknak. Az URBACT módszere abban segít, hogy a város a program időszaka alatt olyan tanuló szervezetté váljon, amely tud alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez, és képes innovációs kapacitásait minél jobban kihasználni a város fejlesztése érdekében.

Szeptemberben a kilenc város alkotta hálózat vezető szakértője és a vezető partnerváros képviselője látogattak Budaörsre, hogy megismerjék a város adottságait, sajátosságait és az önkormányzat érintett munkatársait, képviselőit. Wittinghoff Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Szabó Sándor, a program koordinátora vezetésével megismerték városunkat és ellátogattak több helyi civil szervezethez.

November elején pedig elindult a tapasztalatcsere a résztvevő önkormányzatok között. Elsőként Genk és Breda látta vendégül a többi várost. Ezen a tanulmányúton Budaörs is képviseltette magát. A belga és holland városban tett látogatás során a budaörsi küldöttség olyan helyi jó gyakorlatokat ismert meg, amik arra a problématerületre koncentrálnak, amelyre a városhálózat elkötelezte magát.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here