A Primanima díjkiosztója volt tegnap

0
814

Szombat este került sor a 8. Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, a Primanima díjkiosztójára a Jókai Mór Művelődési Házban. Évről-évre gyarapszik a kategóriák száma, idén újdonságot jelentett, hogy tinédzsereknek való filmek szekciójában is díjaztak, illetve a gyerekekből álló zsűri és az általuk választott kedvenc, valamint a pszichológusok kedvence is új díjazási kategóriaként jelentek meg.

A Primanima utolsó estéjén került sor a fesztivál lezárására, melynek ünnepélyes eseménye a díjkiosztó. Először a programsorozat ideje alatt zajló workshopok munkájáról számoltak be annak vezetői. Szabó Zsuzsannával filmeket elemeztek a résztvevők, míg Kránicz Bence foglalkozásain, a filmkritikusi workshopon az derült ki, hogy például milyen speciális szempontokhoz érdemes fordulni egy kritika megírásakor. Illetve a fesztivált megelőző napokban is volt egy filmkészítő workshop, ahol a résztvevők Gina Thorstensen és Tomek Ducki vezetésével a strata-cut elnevezésű különleges gyurmaanimációs technikát sajátíthattak el, de erről a megnyitón beszéltek részletesebben.

Majd Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte a résztvevőket, beszédében azt hangsúlyozta, mit jelent a város számára egy ilyen nemzetközi rendezvény, amilyen a Primanima Fesztivál. „Sok tehetséges ember dolgozik a városban s az a szabadabb légkör, ami Budaörsöt megkülönbözteti más településektől, lehetővé teszi, hogy ezek a tehetségek kibontakozzanak, a különböző szabad kezdeményezések elindulhassanak” – mondta. „A mi dolgunk pedig az, hogy ezeket a kezdeményezéseket támogassuk, amennyire erőnkből telik” – tette hozzá.

Idén először 8-14 év közötti gyerekekből álló zsűrit is kiállítottak, akik a BABtér animációs szakkör tagjaiból kerültek ki és mondtak véleményt a gyerekfilmekről. Név szerint: Dissoubray Lili, Nagy Viszlai Örkény, Paszternák Lili Anna Sára, Rókusfalvy Luca Szonja, Takács Vincze Lili, Takács Vincze Réka és Vető Dániel. A Primakids zsüri kedvenc filmje A nagy farkas és a kis farkas (Big Wolf and Little Wolf) című lett (rendező: Rémi Durin). Indoklásuk szerint ez volt az a film, amelybe legtöbben bele tudták magukat képzelni: „A nagy farkas a kicsit megbántotta, de mégis neki volt rossz.”

A legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm a közönség szavazatai alapján a Hőhullám (Heat Wave) lett (rendező: Fokion Xenos).

Idén először volt a kamaszok számára készített animációkból versenyprogram, amely a Primateen elnevezést kapta. Ebben a kategóriában a közönség szavazata alapján a legnépszerűbb a Blieschow című film lett (rendező: Christoph Sarow).

A két éve alapított Csermák Tibor-díj is egy közönségdíj, a közönség körében legnépszerűbb, gyerekeknek szánt magyar filmnek adják, idén ezt Draco, a borzasztó kapta (rendező: Kelen Bálint). Ezt a díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa 500 ezer forinttal támogatja ( a George Pál és a Macskássy Gyula-díj nyerteseit is szintén ilyen összeget ad).

A közönség szavazatai alapján a legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm kategóriában a Sh_t Happens című film lett (rendező: Michaela Mihályi és David Stumpf).

A Primapszicho is egy új zsűrikategória az idén, pszichológusokból és pszichiáterekből állt össze és a Kishúgom (Sister) című alkotásra esett a választásuk (rendező: Siqi Song). Pszichológiai szempontból azt ítélték legjobbnak, amely mindannyiukból erős érzelmeket váltott ki, és társadalmi szempontból is jelentős a témája, hogyan érinti a családokat, a gyermekeket, ha az állam nyomást gyakorol a családtervezésre.

A Diákzsűri tagjai középiskolásokból, illetve nappali OKJ-s képzést végző tanulókból áll, az általuk választott kedvenc rövidfilm az Űrmagány (The Lonely Orbit) lett (rendező: Frederic Siegel és Benjamin Morard), melyről elhangzott, hogy új megközelítésben mutatja be társadalmunk egyik aktuális problémáját: „A technológia oly’ mértékben szövi át mindennapjainkat, hogy észre sem vesszük, hogy ennek rabjává válunk. Annyi információt osztunk meg a virtuális térben, hogy egy gép is úgy érzi, hogy a barátunk.”

A Primasound zsűri tagjai voltak az idén: Iszlai József, Mező Dorka, Puszta Márk és Várhegyi Rudolf. Értékelésük alapján két különdíjat és egy fődíjat osztottak ki. Örömmel állapították meg, hogy a magyar alkotásokhoz készült hang sokat fejlődött. A különdíjasok: Szögletes kerék (Squaring the Circle) (rendező: Karina Specht, hang: Pawel Cieslak) és Broken Things (rendező: Gyulai Panni, hang: Kalotás Csaba). A fődíjat, azaz a Primasound-díjat a Lány (Daughter) című alkotásnak ítélték oda (rendező: Daria Kashcheeva, hang: Daria Kashcheeva és Miroslav Chaloupk).

A Primalter zsűri választja ki azt a filmet, amely Primalter-díjat kapja. Ez a kategória tavaly volt először és nem szakmabeliekből áll össze. Idén a zsüri tagjai: Gyékiss Roland szociális munkás, Mécs Anna író és Somorjai Miklós Waldorf-oktató. Ők a Broken Things című alkotást díjazták (rendező: Gyulai Panni). Mécs Anna így fogalmazott: „Ebben a filmben az fogott meg minket nagyon, hogy a családi traumákat és hordozott sebeket hogyan viszi tovább magával a főszereplő és hogyan tud egy belső világba menekülni ezek elől, de ugyanakkor folyamatosan találkozni is ezekkel a démonokkal.”

A gyerekfilmek zsűrijének fődíját A nagy farkas és a kis farkas című filmnek ítélte a zsűri (rendező: Rémi Durin), melynek tagjai: Fischer Ferenc animációs rendező és oktató, Gerzsenyi Judit építész és Weisz Béla animációs rendező. „A zsüri egybehangzó véleménye szerint a film kivételesen egységes és kiegyensúlyozott mind ritmusában, mind dramaturgiájában. A humor annyira megkapó és olyan sokat ad hozzá a közhelyektől mentes, igényes zene, hogy az első pillanattól az utolsóig egy nagyon jóízű, magával ragadó mesét élvezhettünk, ami nem tekinti nézőjét sem dedósnak, sem butának s ettől válik az egész élmény igazán üdítővé” – mondta Fischer Ferenc.

A nemzetközi zsüri is díjazta az alkotásokat kategóriánként. Tagjai: Milen Alempijevic, Lucija Mrzljak és Maria Steinmetz. Kedvencüknek mindhárman különdíjat adtak. Milen Alempijevic különdíjasa a Sh_t Happens című film, melyről ezt mondta: „Sziporkázó humorú történet arról, amikor a jószándék célt téveszt, elsüllyesztve ezáltal életünk hajóját.”

Lucija Mrzljak különdíját az Édes verejték (Sweet sweat) kapta (rendező: Jung Hyun Kim). „Gyönyörűen komponált, szinte érinthető audiovizuális puzzle, melynek az érzéki és humoros történetmesélés teszi helyre a darabjait” – mondta az alkotásról a zsűritag.

Maria Steinmetz választása az Elengedés (Letting go) című filmre esett (rendező: Cécile Brun), melyet így jellemzett: „A tojás szimbólumának felhasználásával egy szeretett személy elvesztését meséli el az alkotó, szépen elegyítve a klasszikus és a kísérleti animáció elemeit. Azonban szomorúság helyett a film szeretettel és gyengédséggel ábrázolja az érzést.”

A nemzetközi zsűri végül kiosztotta a legjobb diákfilm kategória díját, melyet az Alfred Fauchet című film rendezője Georis Mathieu kapta. Így fogalmaztak róla: „egy különösen bizarr atmoszférájú történet, amely felteszi a kérdést, hogy hol ér véget az egyik ember és hol kezdődik a másik.”

A legjobb diplomafilm kategóriában Daria Kashcheeva lett a győztes Lány (Daughter) című filmjével. „A kivételes film nyelve tökéletesen leírja az apa-lány viszony törékenységét” – így értékelték.

A legjobb elsőfilm a Kastély (Castle) című japán alkotás lett (rendező: Ryotaro Miyajima). „A film képeinek hipnotikus sebessége igazi vizuális költészetet hoz létre” – mondta róla Milen Alempijevic.

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek osztják ki a George Pál-díjat, ezt a döntést is a nemzetközi zsűri hozta meg és idén Horesnyi Máté kapta ezt a díjat, melyet a Jacques ámokfutása avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című művével érdemelt ki.

A Macskássy Gyula-díjat a közönség ítéli oda a legnépszerűbb magyar animációnak, ezt idén Andresev Nadja Szimbiózis című alkotása kapta. „A legjobb dolog, ami történhet egy filmmel, ha közönségdíjat kap” – mondta a rendező a díj átvételét követően.

A nemzetközi zsüri fődíját, azaz a Primanima Nagydíját Barbora Halírová Bújócska (Hide ’n’ Seek) című műve kapta, melynek története arról szól, hogy egy gyermekjáték hogyan alakulhat át az időn átívelő utazássá.

Végezetül Patrovits Tamás köszönetet mondott a mintegy 65 fős stábnak a fesztivál lebonyolításáért, majd levetítették a díjazott filmeket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here