A Murányi Vénusz különös házassága a 17. században

0
504

Új előadás sorozat indul a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban RégIdők címmel. Az első alkalom, 2021. október 15-én lesz, 19 órai kezdettel: Szerelem egy ország szeme előtt. A Murányi Vénusz különös házassága a 17. században. Várkonyi Gábor történész történelmi dokumentumok, levelek, írások és irodalmi alkotások segítségével mutatja be a nők és a korabeli közélet kapcsolatát.

Széchy Mária a 17. század ismert történelmi alakjai között speciális helyet foglal el. Kortársak többször megbotránkozva írtak róla: “férfi módra lovagol”; “fegyvert hord magánál”; második férje elől megszökött, sőt Déva várából ágyúval lövetett a férje elé, aki vissza akarta kapni házastársát. Majd Wesselényi Ferenc nádorral kötött házasságáról levelekben, városi évkönyvekben születtek feljegyzések. Szerelmükről elbeszélő költemény született, ami egészen a 19. századig népszerű olvasmány volt. Különc botrányhős vagy a kor normáit követő nő volt? 17. századi celeb? Mit tehetett és mit nem tehetett a nyilvánosság előtt egy nő a 17. században?

Az előadás történelmi dokumentumok, levelek, írások és irodalmi alkotások segítségével mutatja be a nők és a korabeli közélet kapcsolatát. És talán válasz születik arra a kérdésre is, hogy ki volt a Murányi Vénusz?

Belépő: 500 Ft

Online jegyvásárlás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here