A legjobb túrák Budaörsön és a környéken

0
656

A hazánkban élők, sőt, sokszor a fővárosban élők sincsenek tisztában azzal, hogy mennyi különleges tulajdonsága van Budapestnek és környékének. És nem véletlen, hogy milyen népszerű a budai oldal és a budai dombok és hegyek. Budaörs pedig egy olyan település, ahol nemcsak az itt élők ismerik a természeti csodákat és a szuper túraútvonalakat, hanem sokan a környékről is idelátogatnak a kirándulási lehetőségekért. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek.

Sorrento sziklák

A Sorrento sziklák neve Olaszországot, egészen pontosan Dél-Olaszországot idézi (Sorrento Pompei közvetlen közelében található, amelyet pedig Nápolytól délre találunk, a híres Amalfi part közelében), a névválasztás pedig nem véletlen: az itteni sziklákat sokakat a tengerparti sziklákra emlékeztettek.

Budaörstől abszolút nincs messze ez az úti cél, egy kis séta felfelé, miközben gyönyörű kilátás és kis víkendházak -kulipintyók- mellett vezet az út. Szerintünk nem maguk a sziklák, inkább az odavezető út és a kilátás a legjobb része a túrának.

Egy tengerszem Budapesten!?

Viszonylag kevéssé ismert, de létezik Budapest környékén is egy hegyi tó, amely a Béka-tó névre hallgat. Érdekesség, hogy az 1950-es években nem ez volt az egyetlen tengerszem, hanem egy kisebb tó létezett a Disznófő forrás alatt is és az Istenszeme-tó is ilyen volt. Mára már csak a Béka‑tó maradt.

Csíki-hegyek és Odvas-hegy

Nem, sem Dél-Olaszországig, sem Erdélyig nem kell menni, hogy a Csíki-hegyeket elérjük, ezek Budaörs közelében találhatók: innen gyönyörű út vezet az Odvas-hegyre. Akik kihívással teli túrázást terveznek, azoknak az Odvas-hegy megmászását javasoljuk. Bár ez csak 315 méteres, ez jóval nagyobb kihívás, mint pl. Budapest legmagasabb pontjára, az 527 méteres János-hegyi Erzsébet-kilátóra felkaptatni.

Budaörsi kopárok

Ha pedig az Odvas-hegy megtetszett és visszatérnénk, érdemes lehet ellátogatni a Kő-hegyre is, ahonnan szintén pazar kilátásban lehet részünk, és a Farkas-hegy is nagyszerű kirándulást ígér.

Budakeszi sincs messze…

Budaörs sok mindenben Budakeszivel küzd – legalábbis barátságosan, de amikor arról van szó, hogy hova menjünk kirándulni, a két város között nagy az átjárás. Budakeszi környékén mindenképp érdemes ellátogatni a Vadasparkba és a környékén található erdőkbe, a budakeszi mamutfenyőkhöz, érdemes felkapaszkodni a Nagy-Kopaszra, és ott a Csergezán Pál kilátóhoz.

Ahogy a fővárosi budai hegyek sem…

És nemcsak munka, oktatás, kulturális események miatt érdemes ellátogatni a budapesti városhatáron belülre, hanem túrák miatt is: a Normafa örök élmény, ahogy a János-hegy és az Erzsébet kilátó, de a Kaán Károly- és a Makovecz-kilátó a Nagy- és Kis-Hárshegyen is. Vagy a Hármashatár-hegy és az Árpád-kilátó is olyan helyszínek, amelyekre érdemes többször is visszatérni.

Túrák helyett inkább városi séták?

Már Budapesten is van néhány cég, amely városi sétákat kínál, elsősorban magyar nyelven, a város nevezetességeiről. Itt a túrák elsősorban azoknak vannak kitalálva, akik a város fő nevezetességeit már ismerik és egy-egy történetet vagy környéket még jobban megismernének. Ilyen túrák a „Zsidók és törökök a budai várban”, a „Szellemek a Svábhegyen”, a „Boszorkányok a Gellérthegyen”, de vannak túrák embermentő diplomatákról, a női egyenjogúságról, sőt, még zsenikről és zsigulikról is tanulhatunk.

Ha pedig nem ismerjük még Budapest legtöbb látnivalóját, akkor érdemes lehet elmenni egy külföldieknek tartott túrára. A free (ingyenes, borravaló alapú) sétákat jellemzően angolul és spanyolul, esetleg olaszul tartják. Ha pedig ennél a műfajnál intimebben, kis csoportban angolul vagy privát csoportban, magyarul tekintenénk meg a város főbb látnivalóit vagy nagyobb léptékű tematikus történeteit (pl. kommunizmus, zsidó negyed), ezt is megtehetjük, igaz, az előbbieknél magasabb áron.

Vagy inkább otthon pihennénk aktívan?

Az utóbbi két évben nem túlzás kijelenteni, hogy szinte mindenki több időt töltött az otthonában, mint előtte talán bármikor. Sokszor még a kinti kirándulás is tiltva volt, legalábbis a népszerű kirándulóhelyeken 2020 márciusa óta. És a járványhelyzet még mindig tart (sokan ezt úgy érzik, mintha egy soha véget nem érő rossz álom lenne), sőt, jelenleg az omikron variánssal olyan hírek és vélemények is szárnyra kaptak, mint a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vezetője szájából, hogy a következő két hónapban Európában minden második ember el fogja kapni az új típusú koronavírust.

Persze már hallottunk közel mindent és sok mindennek az ellenkezőjét is, de teljesen érhető az a hozzáállás is, hogy most nem a legjobb időszak van túrázni (nem is beszélve a -10 °C alatti hőmérsékletekről…)

Emiatt vagy más miatt, de nagyon nagy igény van az otthoni aktív pihenésre is. Az online kaszinó valódi pénzért egy ilyen aktivitás, amely jóval nagyobb népszerűségre tett szert az utóbbi közel két évben, mint előtte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here