A felnőtteknek is szükségük van játékidőre…

0
84

… nem csak a gyerekeknek

Mindennapi életünkben sokan annyira a munkára és a családi kötelezettségekre koncentrálunk, hogy nincs időnk szórakozni. Gyermekkor és felnőttkor között az emberek gyakran abbahagyják a játékot. Ha van szabadidőnk, nagyobb a kísértés, hogy a tévé előtt üljünk, mintsem belevessük magunkat egy izgalmas játékba. Pedig a szórakozás a minőségi kikapcsolódás fő forrása, és ez alól nem kivételek a felnőttek sem.

Szórakozás felnőtteknek – az elme ellazításának és a test megerősítésének módja!

Noha a játékok elengedhetetlenek a gyermekek fejlődéséhez, minden korosztály számára előnyös. A játék örömet adhat az élethez, csökkentheti a stresszt, és kapcsolatba hozható a körülöttünk lévő világgal. Produktívabbá és élvezetesebbé teheti a munkát, akár visszatérve egy régi társasjátékhoz, vagy elkezdve valamilyen új sportágat. Vagy a magyar online casino világát felfedezve, ahol nemcsak a szórakozásé a főszerep, hanem komoly plusz anyagi forrást is jelenthet a családi kasszába.

A játékok fontosságát, már a cégek is felismerték, akik aktívan fektetnek be csapatépítő kampányokba. Például az alkalmazottak közötti kapcsolatok erősítése játékokon keresztül ezekben a kampányokban a személyes és a vállalati termelékenység javítását is segíti.

Milyen jótékony hatások tapasztalhatóak a játszani szerető felnőttek körében?

A játék felnőtt résztvevőkre vonatkozó hatásainak listája számos előnnyel jár, többek között:

  • stresszoldás;
  • energiaszint magas értéken tartása;
  • agyi funkciók javítása;
  • az elme serkentése és a kreativitás támogatása;
  • a kapcsolatok és az interakciók erősítése más emberekkel;
  • szociális készségek fejlesztése;
  • másokkal való együttműködés ösztönzése;
  • termelékenység javítása és az innovációs kapacitás ösztönzése;
  • munkahelyi problémák megoldásának új módjainak felismerése;
  • kiégés kockázatának kiküszöbölése energiahiányos felnőttek körében.

A játék mindenkinek szól, és ezt a felnőtteknek is meg kell érteniük. Ezt a valóságot az Egészségügyi Világszervezet is kiemelte a felnőttek fizikai aktivitásának szükségességéről szóló jelentéseiben. A felnőttek nemcsak a kikapcsolódást és a fizikai mozgást élvezik, hanem lehetőségük van kulturális, társadalmi és emberi fejlődésre is.

4+1 ok, amiért felnőttként is szükség van a rendszeres kikapcsolódásra!

1. Csökkenti a stresszt

Minden játék szórakoztató, és beindíthatja az endorfinok felszabadulását, a szervezet természetes vegyi anyagait, amelyek jó közérzetet adnak nekünk. Az endorfinok annyira jó közérzetet hoznak, hogy akár átmenetileg is enyhíthetik a fájdalmat.

2. Javítja az agyműködést

A sakkozás, a póker, a rejtvények kitöltése vagy más, az agy számára kihívást jelentő szórakoztató tevékenység segíthet megelőzni a memóriaproblémákat és javítani az agyműködést. A családdal és a barátokkal való játék társas interakciója szintén segíthet csökkenteni a stresszt és a depressziót.

3. Serkenti a kreativitást

A kisgyermekek gyakran játék közben tanulnak a legjobban – ez az elv a felnőttekre is vonatkozik. Jobban megtanulunk egy új feladatot, ha ez a folyamat szórakoztató, és nyugodt és játékos állapotban vagyunk. A játék a fantáziát is serkentheti, segítve az alkalmazkodást és a különféle problémák megoldását.

4. Másokkal való kapcsolat javítása

A másokkal való nevetés és szórakozás elősegítheti az empátiát, az együttérzést és a bizalmat. A játékos hangulat kialakítása segíthet a stresszes helyzetekben való ellazulásban, új barátságok és új kapcsolatok kialakításában.

+1. Újra fiatalnak és energikusnak érezhetjük magunkat!

George Bernard Shaw szavaival élve: „ Nem azért hagyjuk abba a játékot, mert öregszünk; megöregedünk, mert abbahagyjuk a játékot.” A játék növelheti az energiát és a vitalitást, sőt még a betegségekkel szembeni ellenálló képességét is javíthatja, így jobb életminőség érhető él.

Fotó: freepik.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here