A Bleyer nyerte a helytörténeti vetélkedőt

0
1119

A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata nyerte tegnap a Szent Benedek Iskola budaörsi gimnáziumában megrendezett helytörténeti vetélkedőt. Ezt itt és ebben a formában (Urbs Nostra néven) másodszor tartották, de városunkban több évtizedes hagyomány a múlt kutatása és a felelevenített hagyományok ápolása.

Hagyományteremtő jelleggel és a városi könyvtárral illetve a Heimatmuseummal összefogva szervezték meg a helytörténeti vetélkedőt az általános iskola 7-8. osztályos tanulóinak a számára, akik talán ebben a gimnáziumban folytatják majd a tanulmányaikat – mondta megnyitó beszédében dr. Czuczor Gergely a Szent Benedek Iskola, budaörsi, Esze Tamás utcai intézményének az igazgatója. Azt is megtudtuk tőle, hogy gyermekkorában saját maga is rengeteg, hasonló versenyen vett részt, hiszen tősgyökeres budaörsi családból származik. Az idén három iskolából négy-négy fős csapat mérte össze a tudását, a végül győztes Bleyer (Hanczwikl Belian, Kállai Kamilla, Novák Dániel, Tatár Lőrinc, Felkészítő tanár: Szakály Zoltán) mellett a Kesjár és az 1. Számú. A szervező persze azt szeretné, ha jövőre minden iskolából jönnének.

A feladatok, amelyeket meg kellett oldani, verbalitást és logikai készségeket igényeltek. A gyerekek forrásokat is hozhattak magukkal, elsősorban a Budaörs Lexikont, és a tanáraiktól, szüleiktől hallott történetekkel készülhettek. A tavalyi tapasztalatokra építve az idén már a közelmúlt is szerepelt a kérdésekben, de elsősorban továbbra is a település sváb múltját és a vallási vonatkozásokat, például templomunk védőszentjeit kellett ismerni.

Az eseményt az iskola alapítványa és a budaörsi önkormányzat támogatta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here