65 000 tő virág és 1450 cserép muskátli színesíti szeptemberig a köztereinket

0
2500

A parki növények is szomjasak a rekkenő hőségben

Fű, fa, virág… ezekről a témákról, valamint az idei Virágos Magyarország pályázatról beszélgettünk Szabó Imrével, a BTG park- és közterület-fenntartás vezetőjével, valamint helyettesével, Federics Judit park- és közterület-fenntartási referenssel. A Virágos Magyarország pályázat közönségszavazatát még pár napig lehet leadni a cikk végén található linken.

 

„Május végén 65 000 tő egynyári virágot ültettünk el és 1450 cserép muskátlit helyeztünk ki a közterületeken, idén is annyit, mint az előző években, hiszen a keretösszeg nem változott” – mondta lapunknak Szabó Imre. „Az egynyári virágok most, nyár közepén a legszebbek és szeptemberig színesítik parkjainkat. Gondozásuk, fenntartásuk nagy munka, hiszen városszerte mintegy 70 virágágyásunk van 2100 négyzetméternyi területen. Szeptember végén térünk majd át a kétnyári növényekre, amelyek beszerzését ezekben a napokban intézzük. Ősztől 28 000 tő árvácskát helyezünk majd ki, ami kevesebb, mint korábban, ezért csak a város frekventáltabb helyein tudjuk velük a virágágyásokat teleültetni.

Kérdésünkre, hogy akkor mégis miért kell az olyan egynyári növényeket, mint például a begóniák, amelyek még szeptemberben is szépek, ősszel kiszedni, megtudtuk, hogy az átültetés ütemezetten csak úgy oldható meg, hogy az átültetésben érintett összes ágyásban egyszerre váltanak a kétnyári növényekre.

Annak érdekében, hogy a növények a rekkenő hőségben is szépek maradjanak, többféle locsolási technikát alkalmaznak. Ahol van kiépített hálózat, mint a lakótelep bizonyos részein, az Ifjúság utcai nagy parkolónál vagy a Patkó utcai parknál, ott szórófejeket helyeznek ki, amelyek az időjárástól és az esőtől függően üzemelnek, hétfőn és csütörtökön reggeltől hat-hét órán keresztül. Ez a hosszan tartó úgynevezett mélylocsolás teszi lehetővé, hogy a növények bőven kapjanak nedvességet és nagy forróság esetén se menjenek tönkre. Ahol nincs kiépített hálózat, ott kétnaponta tartálykocsiról öntözik a virágágyásokat. A 106 nagyobb virágláda szintén heti kétszer ilyen módon kap vizet, csakúgy, mint a lámpaoszlopokra kihelyezett cserepes muskátlik. Néhány frekventáltabb helyen, mint például a Károly király utcai vagy a Bretzfeld utcai körforgalomnál, valamint a Szabadság út egy rövidebb szakaszának két oldalán, automata szabályozású csepegtetős rendszert alakítottak ki, amely meghatározott időközönként látja el folyadékkal a növényeket.

A városunk területén lévő fákat is folyamatosan karbantartják: ifjítanak, visszavágják a száraz ágakat, és sok bejelentést kapnak elektromos vezetékek körül lévő vagy tetőre belógó ágakról, ezeket is levágják. A fák permetezését nyár elején végzik, ilyenkor például a gesztenyefák kaptak védelmet aknázómoly ellen. Idén az erős szélviharok miatt nagymértékű károsodást szenvedtek el a fűzfák: a Budapesti út 73-as szám előtt egy hatalmas fa dőlt ki és zuhant az útra, amely csak a tűzoltók segítségével tudtak eltakarítani. Az önkormányzat megrendelése alapján jelenleg is zajlik a budaörsi fűzfák felmérése, és tervben van, hogy jelentős ifjítást végeznek el rajtuk, megelőzve az újabb esetleges viharkárokat.

Az önkormányzat ebben az évben is benevezett a Virágos Magyarország pályázatra, 324 másik településsel együtt. A bíráló bizottság tagjai július közepén jártak Budaörsön és nemcsak a virágágyásokra, hanem a köztereinek általános gondozottságára is kíváncsiak voltak, így megnéztek néhány játszóteret, óvodaudvart és parkot, sőt az új köztemetőt is. „Beszéltünk velük arról is, hogy az elmúlt pár évben jóval kevesebb pénz jut fejlesztésre, mint korábban és a szintfenntartás is hatalmas munka. Amikor elváltunk, megjegyezték, hogy a város általános állapotán látszik az odafigyelés, hiszen mindenhol szépen le van nyírva a fű, gondozottak a fák, a virágok pompázatosak, a játszóterek ki vannak takarítva és a temető parkja is ápolt. A véleményük tehát pozitív volt a város egészét nézve” – emelte ki Szabó Imre. A pályázat eredményhirdetése szeptemberben lesz, de Budaörs az elmúlt évek során mindig kapott valamilyen elismerést, emlékplakettet vagy oklevelet, bízunk benne, hogy ez idén is így lesz.

A pályázatról bővebben ITT olvashatnak.

A közönségszavazatot a Legvirágosabb Úti Célra a kép lájkolásával ITT lehet leadni, augusztus 5-ig.

A képeket köszönjük a BTG munkatársainak!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here